Сезон мандрів розпочався!

         На 52-й Дитячий фестиваль української культури у польське місто Ельблонг вирушила група бібліотекарів і читачів Львівської обласної бібліотеки для дітей! Очолила нашу поважну делегацію координатор міжнародного проекту «Ми українці. Я і ти!» Олена Кремньова, їй допомагали завідувач відділом Катерина Сухоребська, мами наших читачів -Галина Думич і Ганна Петренко, а головними героїнями, звісно, були читачі бібліотеки - тріо бандуристок «Маків цвіт».

         52-й рік поспіль відбувається Дитячий фестиваль української культури у у Вармінсько-Мазурському воєводстві. Цього року у фестивалі взяли участь 350 учасників з північної Польщі (ну і наші дівчата, звичайно). Фестиваль відбувся за підтримки Міністерства внутрішніх справ, Адміністрації самоуправління міста Ельблонг та  Ельблонгського району, Самоуправління Вармінсько-Мазурського воєводства.

         З першого дня львів’янами опікувався гостинний голова Ельблонзького відділу Об’єднання Українців Польщі (ОУП) пан Стефан Дембіцький. Між іншим, він був учасником першого фестивалю, що відбувся 52 роки тому. Музичне свято з неймовірною атмосферою вкотре відбувалось на сцені Ельблонзького театру ім. Олександра Севрука.

«Мої українці» - так називає директор театру, поляк Мирослав Сєдлер, українську спільноту міста. На офіційне відкриття фестивалю пан Мирослав вбрав вишиванку.

         На урочистому відкритті учасників вітали Мирон Сич - віцемаршалок Вармінсько-Мазурського воєводства, Матей Романовський – Ельблонзький староста, Славомир Садовський – Вармінсько-Мазурський воєвода, Мирослав Притула – заступник голови Об’єднання Українців Польщі Ельблонзького відділу.

         Родинна, затишна атмосфера панувала на фестивалі, звучали народні та сучасні українські пісні, поезія та жарти у виконанні юних артистів, які прибули на фестиваль з 25 регіонів Польщі. Вражає, скільки праці вкладають викладачі, керівники та вихователі у дітей. Адже це так непросто: жити і говорити українською, зберігати українські традиції та звичаї в іншій країні.

Тріо бандуристок «Маків цвіт» зі Львова презентувало програму, яка складалася з відомих українських пісень. Віртуозність виконання, чарівне звучання бандур  не залишили байдужими глядачів.

Наші учасниці знайшли нових друзів, отримали пам’ятні грамоти та запрошення взяти участь у наступному фестивалі, а бібліотеці було подаровано ювілейний альбом, випущений до 50-річчя Дитячого фестивалю, адже хроніка фестивалю - це історія потужної праці вчителів української мови у Польщі.

На фестивальній сцені відбулась презентація Міжнародного онлайн-проекту «Ми українці. Я і ти!». Про те, чим може бути корисною Львівська обласна бібліотека для дітей, інші бібліотеки України, українській діаспорі, розповідала координатор проекту Олена Кремньова.

Від імені директора Львівської обласної бібліотеки для дітей за співпрацю в рамках проекту були вручені подяки директору школи №8 ім. Л. Українки з українською мовою навчання міста Бартошиці пані Любомирі Тхір, та вчительці молодших класів - Агнєшці Внукович.

Фестиваль - це не тільки концерти, фестиваль - це територія спілкування.  Про історію, розвиток проекту та подальшу співпрацю йшла розмова на зустрічі з вчителями української мови. Голова Ельблонського відділення ОУП п. Стефан Дембіцький та координатор проекту Олена Кремньова домовились про проведення заходів в рамках проекту для учнів суботньої школи української мови міста Ельблонг. Про те, як працює проект, відбулась розмова з  Христиною Занік, головним редактором газети для українців у Польщі  «Наше слово»

А як приємно було зустріти старих друзів: «піонера» та співавтора проекту, викладача української мови Петра Табаку, його вихованців - ансамбль «Колосочок», вчительку української мови з  Ольштинської гімназії пані Мирославу Четирба-Піщако, Йоанну Кушталу, та багато інших людей, з ким встигли подружитися , людей, яким небайдуже українське слово, традиції та доля України.

Відійшов в історію 52-й Дитячий фестиваль української культури у м. Ельблонг, за рік сцена театру ім. О. Севрука, прийматиме учасників наступного, але це вже інша історія, інші імена та події. Незмінним залишиться одне – звучання українського слова.

Кремньова Олена - координатор міжнародного онлайн проекту «Ми українці. Я і ти!»