Живий Франко від А до Я

Живий Франко від А до Я

21 вересня у нашій бібліотеці відбулася перша післяфорумна презентація книги-переможця конкурсу "Найкраща книга Форуму видавців - 2016" "Франко від А до Я", яка вийшла у Видавництві Старого Лева.

Книгу презентували автори тексту Наталя і Богдан Тихолози та художники-оформлювачі Романа Романишин і Андрій Лесів (творча майстерня "Аграфка").

 Модерувала зустріч письменниця Катерина Міхаліцина.

Про те, як народилася ідея створення книги, що було найважчим у роботі над нею, звідки бралися ідеї і натхнення - про все це і набагато більше розповідали наші гості. Кажуть, що над кожним, хто долучився до творення цієї книги, незримо витав дух самого Франка (декому він навіть снився) і допомагав у роботі. 

Наші читачі, які прийшли на зустріч, дізналися багато нового й цікавого про Каменяра. Про його пристрасть до роболовлі і збирання грибів, про кулінарні смаки тієї епохи, про дітей і дуржину. До слова, Богдан Тихолоз зазначив, що цю книгу творили чотири подружжя: він з дружиною Наталею, "Аграфки" - Андрій і Романа, - Мар'яна Савка і Микола Шейко (головний редактор і директор ВСЛ), а також сам Франко з дружиною Ольгою Хоружинською.

Наші читачі разом з авторами книги пройшли шляхами Івана Франка у Львові: прогулялися Єзуїтським садом (нині парк імені Івана Франка), теперішньою вулицею, названою на честь письменника, до його будинку, спробували уявити, яким було святкування ювілею творчої діяльності Каменяра, а також поблукали осіннім лісом у пошуках грибів, ловили сіткою рибу (і літери алфавіту), лікували хворих тварин разом з дітьми Франків...

Наприкінці посипалися запитання і пропозиції, одна з яких - створити таку ж книгу про Соломію Крушельницьку, Лесю Українку, Марію Заньковецьку... Наші гості привідкрили секрет: наступною книгою із серії "...від А до Я" буде книга про Шевченка. Ну що ж, чекаємо з нетепінням!