В нас з'явились нові друзі!

Це команда «Щоденник.ua», що представляє Вам унікальний Інтернет-проект, метою якого є створення єдиної освітньої мережі для всіх учасників освітнього процесу.

Пропонуємо вашій увазі матеріали:

СОЦІАЛЬНА МЕРЕЖА. МОЯ ДИТИНА В НЕБЕЗПЕЦІ?

Вас ніколи не бентежила захопленість дітей соціальними мережами? Чому вони так багато часу приділяють віртуальному спілкуванню? Адже не просто так діти з такою зацікавленістю і захопленням переглядають свої сторінки в інтернеті та стежать за оновленнями на сторінках друзів, багатьох з яких і в очі не бачили. Хіба не може виявитися, що соціальні мережі, насправді, не такі безпечні?

Соціальна мережа? А ви про що?

Уявімо багатоповерховий будинок, в якому зібралися люди різних професій, віку, національностей, релігій, культур. Тут доведеться провести багато часу, тому потрібно налагоджувати відносини для зручного співіснування. Люди починають ділитися на групи за інтересами: іноземців об'єднує мова, віруючих - церква, когось - професія чи хобі. Кожна людина входить в кілька груп одразу, і, отже, коло його спілкування розширюється.

Комп'ютер - це двері в інтернет-простір, це «дім», в якому зібралася величезна кількість людей, що прагнуть налагодити зв'язок з навколишнім світом. Соціальна мережа в цьому випадку є інструментом, за допомогою якого цей зв'язок налагоджується. У кожного є власна «кімната» (своя сторінка), а «зали відпочинку» представляють собою групи за інтересами, спільноти, ігри. Тобто, соціальна мережа - це єдиний інформаційний простір, дуже зручний і простий спосіб комунікації.

Але ж скільки тут непотрібного, шкідливого! І, що найголовніше, величезна кількість небезпечних сторінок, що містять порнографію та насильство. Навіщо це дітям?

Звичайно, не можна заборонити їм заходити в інтернет і припинити користуватися соціальними мережами. Як мінімум, така спроба буде марною: користуватися все рівно будуть, тільки таємно. Можливо, варто подумати про пошук альтернативи, безпечного місця в інтернеті, де можна бути спокійним за своїх дітей?

Вихід з цієї ситуації

Існує величезна безліч різних статей, досліджень, тисячі інтернет-сторінок на тему соціальних мереж та безпеки дітей в інтернеті. І якщо ви переглянете всю цю інформацію, ви побачите, що вихід, все-таки, є. Альтернатива -  єдина освітня мережа.

В принципі, це та ж соціальна мережа, але яка спрямована на аудиторію шкіл всієї країни. У ній можуть зареєструватися лише керівники шкільних установ, учні, та їх батьки. Мережа суворо модерується. Такі ресурси вже широко використовуються в США, Японії, Індії, Латвії, Південній Кореї, Малайзії, Великобританії, Росії та в багатьох інших країнах. Дитині в цій мережі дуже цікаво: вона має можливість брати участь в онлайн-олімпіадах, конкурсах, проходити тести, грати в освітні ігри. Крім того, мережа являє собою потужну платформу для навчання: в неї впроваджені такі інноваційні технології, як електронний журнал, електронний щоденник, величезні електронні бібліотеки, перекладач, можливість віртуального репетиторства, використання аудіо-відео матеріалів для допомоги в навчанні та багато іншого.

Батьки можуть в режимі онлайн контролювати успішність дітей та відвідування ними школи. Погодьтеся, що це дуже важливо, адже не завжди виходить поспілкуватися з класним керівником або потрапити на батьківські збори.

Наша країна також не відстає від прогресу. За підтримки Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України, а також Інституту інноваційних технологій та змісту освіти в Україні створено безкоштовний Всеукраїнський проект «Щоденник.ua». Це абсолютно безпечний інформаційний простір, який сприяє об'єднанню всіх шкільних установ країни, всіх учнів, батьків, педагогів. Вже зараз на ресурсі зареєстровано майже 5 тисяч шкіл і півмільйона користувачів. Процес реєстрації дуже простий - батькам потрібно обговорити це питання із керівниками школи, а вони, в свою чергу, подають заявку на підключення навчального закладу до Всеукраїнської освітньої мережі «Щоденник.ua».

Дитина відчуває на ресурсі себе дуже комфортно, має можливість без проблем спілкуватися зі своїми друзями, грати з ними в ігри, брати участь у всіляких конкурсах, тестах, олімпіадах. Батькам не варто турбуватися, школяр не потрапить на шкідливу інформацію, тому що проект постійно перевіряється адміністрацією. Тут дітям пропонують тільки корисні, розвиваючі теми і поле для соціального спілкування між собою. І це крім того, що ресурс «Щоденник.ua» - це величезна допомога і підтримка в навчанні.

Зрештою, встежити за дітьми не завжди можливо, зате можна запропонувати їм безпечну альтернативу.

Анатолій Буравін

Джерело: http://networks.shodennik.ua/news.aspx?network=2&news=5495&action=newsview


ЕВОЛЮЦІЯ ЗНАНЬ

- Мила, та не бійся ти так. Нічого поганого не трапиться, - переконував я Ірму, яка вся тремтіла тільки при одній думці про те, що сьогодні потрібно зробити.

- Анатолій Михайлович, ви що! Як вам взагалі спало на думку залізти в цю Машину? А ви впевнені? На всі 100% впевнені? А раптом чого, ви про це подумали? Мало яку кнопку не так натиснемо...

Я посміхнувся і пристебнув ремінь безпеки. Її очі судорожно бігали, тонкі, побілілі пальці впилися в підлокітники шкіряного крісла, і дихала вона, бідна, дуже уривчасто.

- Так заспокойся ти. Люди вже давно освоїли Машину Часу, нічого страшного ніколи не траплялося. Ну, крім тих випадків, коли ...

- Аннтолліій Михааайлович, яких таких випадків?!

Але я так і не встиг їй відповісти, сила часу притиснула мене до сидіння, в очах поплило. «На що тільки не підеш заради науки», - посміхнувся я і спробував розслабитися ...

Темою мого наукової доповіді я обрав «Еволюцію освіти». Перечитав гори книг, але, врешті-решт, зрозумів, що цього недостатньо: мені хотілося все побачити на власні очі. Так у мене виникла думка відправитися в подорож у часі: побачити власними очима освітні системи різних часів, щоб зробити правильні і чіткі висновки. Моя асистентка Ірма поставилася до цієї ідеї без особливого ентузіазму, але мені вдалося її вмовити.

Стара, добра Античність

Що значило для Спарти народження дитини? Це народження ще одного воїна.

Фізичні вправи, сувора дисципліна, уміння користуватися зброєю. Дітей з дитинства привчали нічого не боятися, бути жорстокими і ненавидіти ворогів. З 7 років із хлопчиків в державних установах виховували воїнів. Дівчата виховувалися вдома, але й у них на першому місці були фізична праця й військова підготовка.

- Що з ними? Чому вони такі суворі, злі? - запитала Ірма.

- Вони завжди у бойовій готовності, війна - це їхнє життя. Це Спарта.

В Афінах було дещо інакше. Важливими компонентами освіти вважали як фізичну підготовку, так і розумову.

Наприкінці V століття до н. е. в Афінах вже почали будувати школи. У школах викладали читання, письмо, лічбу, літературу, риторику, мистецтво суперечки.

- Яке дивне навчання! Кожен навчає свою дитину так, як хоче.

- Це Рим. Як одного разу сказав Цицерон: «У Римі немає встановленого законами виховання - ні суспільного, ні приватного».


У римських школах, також як і в Афінах, дітей навчали писати, читати і рахувати. Деякі зупинялися на цьому, інші продовжували навчання, удосконалювалися в астрономії, геометрії, музиці, іноземних мовах, філософії. І вже в II столітті до н. е. в Римі почали вчити юристів, лікарів, механіків і архітекторів. У школах застосовували тілесні покарання.

- Ти подивися на цей рівень розвитку дитини! Це вражаюче! - вигукнув я.

- Ага, і дітей вони б'ють, - насупилася Ірма

ТЕМНІ ВІКИ та ВІДРОДЖЕННЯ

Найголовнішим предметом у Середні віки вважалося Боже Слово. З'являлися монастирські, парафіяльні і єпископальні школи. Іноді в установах викладалися світські манери. У школах були майже відсутні фізкультура і канікули.

Але з появою лицарства стали з'являтися школи орденів, масово будуються університети, академії, колегії. Освітній процес став багатоступеневим. Наближається Відродження.

- І що ти думаєш про те, що ми тут побачили? - Запитав я Ірму.

- Римська імперія загинула через свою безсистемність, «темні століття» є тому підтвердженням. Але Відродження все врятувало!

Була написана перша азбука, книги масово перекладалися на іноземні мови, пропонувалися нові методи навчання. Хтось наполягав на індивідуальному навчанні дітей, хтось вимагав зворотного.

Стали з'являтися загальні (народні) школи, пансіонати. В освітню програму були впроваджені нові науки. Канікули стали обов'язковими.

- Це вже рівень, згодна?

-Так, великий прогрес, Анатолій Михайлович. Здається, ми вже наближаємося до нашого часу.

ХVII - XIХ століття

В цей час провідні педагоги світу прийшли до висновку, що обов'язковим фактором якісної освіти є самостійна робота учня. Освітніми організаціями висувалося гасло - «Загальне поширення знань!». Тепер у багатьох школах на останній ступені навчання дитина могла обрати свою майбутню спеціальність, школа активно в цьому допомагала.

Проблемою освіти цього часу є недостатність коштів у шкільних установах. Тому школи ділилися на дві категорії: для аристократів, і для бідних людей.

Педагогіку, нарешті, визнали науковою дисципліною. У ХIХ столітті по всьому світу масштабно починають будуватися безкоштовні школи.

XX століття

Середня освіта стала обов'язковою майже у всіх країнах світу. До педагогіки, як до науки, стали ставиться дуже серйозно.

Після закінчення Другої світової війни передові країни почали величезну кампанію по ліквідації неписьменності під девізом: «Весь світ - школа, все життя - школа, навчання є мета життя».

Суспільство поступово ставало інформаційним, з'являлися нові методи подачі інформації. Стали використовуватися освітні програми телебачення, аудіо-відео ролики.

- О, ми вже на порозі ХХI століття! Тут починається найцікавіше! - сказав я, потираючи руки.

- Комп'ютери, комп'ютери, комп'ютери. Світ заполонили комп'ютери! - Усміхається Ірма.

НОВА ЕРА

На початок ХХI вже накопичилося дуже багато інформації, чимало різних методів навчання дитини, підходів до педагогіки. На чолі освітніх систем усього світу стали комп'ютерні технології. Так, світ заполонили комп'ютери!

Всю освітню, навчальну інформацію потрібно було структурувати, скласти воєдино, щоб система працювала чітко і без збоїв. Виходом із ситуації було створення єдиної освітньої мережі. Це інтернет-простір для всіх учнів країни, для всіх батьків, педагогів. У цій мережі спілкування між людьми відбувається на сучасному, інноваційному рівні. Створення освітнього проекту допомогло зібрати в одному місці всі навчальні матеріали, всі книги світу, всі аудіо-відео записи, всі ілюстрації, які можуть стати в нагоді дитині.

Традиційна форма за допомогою комп'ютерних технологій освіти починає активно модернізуватися.

Існує можливість отримувати консультації викладачів, отримувати завдання, а також відправляти виконані роботи через мережу. Полегшилося спілкування педагогів та батьків, що підвищило контроль  освітнього процесу дитини.

І це не просто суха система! У такій мережі передбачено спілкування за інтересами, створення груп, є можливість приймати участь в різних конкурсах, олімпіадах, тестах. Це величезне освітнє поле всіх шкіл. Це якісне навчання, захоплююче дозвілля, спілкування та інтерактивність.

Освітня мережа - це можливість розвитку дитини з використанням у навчанні кращого світового педагогічного досвіду.

- Подорож була корисною? - запитала Ірма

- Прогрес! - багатозначно сказав я. - В еволюції іноді відбувається крутий поворот, який миттєво рухає прогрес на кілька сходинок вперед. «Освітня мережа, яка наповнює знаннями кожного» - тепер я знав, як почати свою доповідь.

Анатолій Буравін

Джерело: http://company.shodennik.ua/presscenter/5611