Подорож до української діаспори Вармінсько-Мазурського воєводства, Польща

Завдяки перемозі у конкурсі, оголошеному Департаментом з питань культури, національностей та релігій ЛОДА, для презентації закладами культури потенціалу Львівщини в країнах проживання української діаспори,  група бібліотекарів Львівської обласної бібліотеки для дітей мала можливість відвідати пункти вивчення української мови у Вармінсько-Мазурському воєводстві республіки Польща в рамках Міжнародного он-лайн проекту бібліотеки «Ми – українці. Я і ти!».

Цей проект  передбачає проведення заходів з історії України, розповіді про українські звичаї та обряди, народні пісні та промисли, літературні мандрівки, зустрічі з письменниками тощо. Заходи проводяться з використанням Інтернету та програми Skype.

Цей візит дав можливість зустрітись з аудиторією у реальному, а не віртуальному світі, та провести цілий цикл заходів, спілкуючись з дітьми рідною мовою їх батьків і пращурів. Зокрема, відбулися зустрічі з учнями СШ №2 ім. Я. Домбровського в Ольштині, учнями пункту вивчення української мови при Гімназії ім. Яна Павла ІІ міста Свйонтки. Ці діти - четверте та п’яте покоління українців, що були виселені під час операції «Вісла». Цього року українська діаспора на Вармії-Мазурах обходила 70- ті роковини цієї події. З покоління у покоління в маленькій українській громаді передається пам’ять, мова, традиції. Вражає скільки сил, терпіння та любові вкладають викладачі української мови Петро Табака та Мирослава Четирба-Піщако у своїх вихованців. Приємно здивував  рівень знань учнів, володіння мовою, а, найголовніше – гордість, що вони є українцями!

Важливим моментом були зустрічі з директорами польських шкіл при яких діють пункти вивчення української мови міста Ольштин – п. Івоною Ясинською, та міста Свйонтки –  п. Анною Клев’ядо. Під час розмови координатори та автори проекту Олена Кремньова і Петро Табака розповідали про історію виникнення проекту, його досягнення та плани на майбутнє. Директори шкіл, де навчаються діти української діаспори, підтримують цей проект, створюють умови для його реалізації. Було підкреслено, що проект сприяє розвитку дружніх стосунків між Польщею та Україною, об’єднує українців обох країн, допомагає викладачам української мови у навчанні дітей. Директор ольштинської школи виділила для українських дітей дві класні кімнати, та кошти на придбання літератури українською мовою для шкільної бібліотеки.

На зустріч з директором школи у місті Свйонтки, завітав війт міста Славомир Ковальчик, який теж доклав зусиль до розвитку проекту, зокрема фінансово: допоміг учням-учасникам проекту  відвідати Україну та побувати у Львівський обласній бібліотеці для дітей влітку 2016 р.

Звичайно ми зазирнули й в шкільні бібліотеки. Оснащені технічно, охайні та просторі, вони є привабливими для читачів.

Українська громада підготувала для нас приємну несподіванку - відвідини Церкви Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, та зустріч з парохом отцем Іваном Галушкою, зворушливий концерт дитячого ансамблю «Сузір’ячко» під керівництвом Андрія Цюпи, уродженця Львова! А далі -  спілкування з батьками, частування українськими традиційними стравами, співи українських пісень, та обговорення спільних планів, щодо розвитку проекту «Ми – українці. Я і ти!»

Проект є відомим серед української діаспори на Вармії-Мазурах, завдяки Радіо Ольштин, та журналістці української редакції Ганні Василевській, що веде передачі українською мовою. Ганна люб’язно запросила нас відвідати Радіо Ольштин, де відбулася розмова-інтерв’ю з директором Львівської обласної бібліотеки для дітей Ларисою Луговою, координаторами та авторами проекту Петром Табакою та Оленою Кремньовою.

У Вармінсько-Мазурському воєводстві сьогодні працює 40 пунктів вивчення української мови, діє дві школи з українською мовою навчання, проживає біля 30 тис. українців, і звичайно, що інтерес до українського слова, української літератури дуже великий. Тому проект продовжуватиметься, і ми закликаємо, щоб бібліотеки всіх регіонів України долучалися до нього, адже  маленьким українцям Польщі напевно буде цікаво почути про Полтаву і Рівне, Київ і Тернопіль, дізнатися про пам’ятки та прекрасну природу історичної Батьківщини, а, головне, почути і відчути прекрасну, співочу і живу українську мову.