Листи з епохи в епоху

Листи з епохи в епоху

До дня народження великого Кобзаря у нашій бібліотеці відбувся практичний майстер-клас з рукописного шрифта Скоропис, який проводив наш постійний читач художник Андрій Майовець.

Коли йдеться про мистецтво писати від руки, то вживають слово "каліграфія". В українській мові в таких випадках вживають слово "краснопис". До наших днів дійшло три види найвідоміших рукописних шрифтів: устав, півустав, скоропис. Про це, а також детально про сам скоропис розповідали нашим читачам бібліотекар Валентина Шевченко і художник Андрій Майовець.

Сама назва говорить про перевагу цього шрифта над іншими у швидкості. Ним послуговувались при написанні листів, грамот. Для скоропису за ручку слугувало перо. Тарас Шевченко також писав свої твори скорописом. 

Саме тому майстер-клас з цього шрифта був присвячений дню народженню великого Кобзаря.

Спочатку учасники майстер-класу вибирали свої улюблені вірші, уривки з творів Шевченка, а потім усі перенеслися у часі на півтора століття назад, поринувши у ХІХ століття, коли жив і творив великий Тарас. 

Під керівництвом художника Андрія Майовця записували страусиними і гусячими перами віршовані рядки на окремих листках, малювали перами й ілюстрації.

Писання пером - дуже корисна справа, адже саме це заняття виробляє у дітей і в дорослих гарний і правильний характер письма. Під час писання пером задіяні всі м'язи, формується правильна постава... Радимо усім цю просту і корисну справу.