Вiдгук з Ольштина

Зображення для новини 'Вiдгук з Ольштина'

Для української нацменшини з Польщі дуже цінні усі зв’язки з Україною, особливо коли ти живеш далеко від неї, а кожна можливість «побувати там  хоча б духовно» - це велиа радість і нагорода. Так сприймає це молодь з м. Ольштина, яка нещодавно встановила контакт з Львівською бібліотекою для дітей і завдяки цьому має можливість слухати лекції  та брати участь у цікавих skype-уроках під заголовком «Ми – українці. Я і ти!».  Вже у минулому навчальному році ми приєдналися до міжнародного online конкурсу «Україна – це Ти», завдяки якому ближче ознайомилися з українськими народними звичаями, українською казкою, а зараз відкриваємо для себе багато «лвівських таємниць». Конкурс – це справді чудова розвага та користь.

З цьго року ми стали учасниками різноманітних «подорожей у світ знать» з літератури, мови, культури, де екскурсоводами є працівники львівської бібліотеки. За нами уже три «подорожі» й кожна неповторна, для нас нова, насичена цікавою інформацією. Володіння українською мовою  не у всіх виявляється достатнім для зрозуміння уроку, але ми звикаємо до трошки іншої інонації, фонетики і вимови ніж можемо почути у Польщі. Урок-екскурсія «Під покровом Богородиці» був для нас особливо цікавий, тому що наша ольштинська церква це Покров Пресвятої Богородиці. А скільки цінних історичних фактів ми собі засвоїли протягом уроку, і про часи козаччини, створення української армії.

Вчора у нас був урок про різдвяно-новорічні свята «Від Романа до Йордана». Щоб ми не розчиннилися у морі більшості, наші батьки велику увагу привертають  до усіх традицій, пов’язаних з святами. Міцно дбають, щоб ми пам’ятали про свої звичаї та продовжували їх. Але після уроку виявилося, що є певні відмінності у святкуванні в Укаїні та серед українців у Польщі. А це була для нас несподіванка. Після укору, ми ще довго обговорювали  і порівнювали почуте до наших «хатніх» традицій. Думаємо, що у період свят ще повертатимемося до теми нашх різноманітних звичаїв та традицій.

Чекаємо нових зустрічей з Львівською бібліотекою.