Сhildren's fest «Еtnobook-2017» Lithuania – Ukraine

Завдяки тісній взаємодії Української бібліотечної асоціації та Асоціації публічних бібліотек Литви, з’явилась можливість співпраці з литовськими колегами, обміну досвідом, та участі у міжнародних бібліотечних конференціях як в Україні так і в Литві.

У лютому 2017 року Львівська обласна бібліотека для дітей та дві литовські бібліотеки: Публічна бібліотека ім. Й. Ланкутіса, Клайпедського р-ну та  Скуодаська Районна Муніципальна Публічна Бібліотека ім. Р.Гранаускаса уклали угоду про співпрацю. В рамках цієї угоди та завдяки фінансовій підтримці місцевого самоврядування Клайпедського та Скуодаського районів Литви  відбувся перший Сhildren's fest «Еtnobook-2017» Lithuania – Ukraine.

Основною метою фестивалю було знайомство молоді двох країн з фольклорними традиціями, природними пам’ятками Литви та України.

На початку липня, протягом тижня українські підлітки – читачі Львівської обласної бібліотеки для дітей, були гостями дружньої Литви та активними учасниками фестивалю.

Майстер-класи з Петриківського розпису, виготовлення книжкових закладок, плетіння зі стрічок браслетів в кольорах прапорів двох країн, виготовлення ляльок-мотанок, майстер-клас з українського гопака, демонстрація народних інструментів – бандури, сопілки, дримби, - такою насиченою і цікавою була українська програма фестивалю, яку показали своїм литовським друзям наші читачі.

Тріо бандуристок «Маків цвіт» (керівник-Заслужена артистка України Марія Сорока) виступило з  програмою українських пісень. А литовська пісня «Вій, вітерець», у виконанні нашого тріо стала приємним сюрпризом для господарів фестивалю.

Натомість, литовська молодь знайомила українців із традиційними народними танцями та іграми Литви. А скільки литовських цікавинок вдалось побачити за час поїздки! Українська група відвідала Хатинку-музей старого рибалки, знайомилась з народними ремеслами Литви, взяла участь у інтелектуальній грі «Код книги», що відбулась у дитячому відділі Публічної бібліотеки м. Гаргждай, знайомилась з пам’ятками природи Литви: побачили тундру Шаукляй, камінь Барстичяй, пагорб Апуолє, відвідали музей каменю

м. Мосьодіс. Усі події фестивалю висвітлювались на сторінці Сhildren's fest "Еtnobook-2017» – у Фейсбук, та на сайті бібліотеки lodb.org.ua.

До цієї поїздки наші читачі готувались майже півроку, - таким сильним було бажання гідно представити Україну, показати красу українських традицій та пізнати культуру Литви. Під час підготовки учасники вправлялись разом з волонтерами у розмовній англійський, готувались до проведення майстер-класів, адже, згідно наших домовленостей з литовськими колегами, проводити майстер-класи повинні були самі учасники, а не дорослі.

Ні дощові зливи, ні мовні бар’єри, ні вік учасників фестивалю Сhildren's fest «Еtnobook-2017», не став на заваді народженню міцної дружби між українськими і литовськими підлітками. Українців приймали тепло, приязно і з повагою. За прекрасну організацію, теплий прийом, насичену програму висловлюємо щиру подяку заступнику директора Публічної бібліотеки м. Гаргждай - Діані Ціпарієнє, директору Публічної бібліотеки м.Скуодас – Йонасу Грушасу, та директору Молодіжного центру м. Скуодас – Далії Смітієнє.

Це перший досвід такої співпраці між публічними бібліотеками двох країн, наступного року територія фестивалю - Україна, зокрема Львівська обласна бібліотека для дітей.

До зустрічі на фестивалі Сhildren's fest «Еtnobook-2017»! 

Олена Кремньова, координатор проекту, провідний бібліотекар
Львівської обласної бібліотеки для дітей.