За офіційною інформацією - до бібліотеки

В межах проекту Української бібліотечної асоціації (УБА) та Програми сприяння Парламенту ІІ (ПСП ІІ) Львівська обласна бібліотека для дітей стала учасницею Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації у бібліотеках України.

Пункти доступу громадян (ПДГ) - це інформаційні центри у бібліотеках, де громадяни мають можливість отримувати необхідну інформацію про діяльність органів державної влади (з електронних джерел у т.ч.) та дізнатись, яким чином можна долучитись до процесу законотворення та впливати на процес прийняття державних рішень.

Відтепер кожен користувач може познайомитися зі змістом потрібного закону чи постанови, одержати інформацію щодо державних установ, політичних партій, громадських організацій, вирішувати життєво необхідні питання безпосередньо в бібліотеці. Це стало можливим завдяки новітнім інформаційним технологіям, вільному доступу до мережі Інтернет, і, відповідно, до електронних ресурсів органів державної влади, та завдяки діяльності Мережі ПДГ. Адже у ПДГ громадян консультують бібліотекарі, підготовлені на спеціальних тренінгах УБА: «Інформація органів влади для громадян у бібліотеках України»; кожна бібліотека регулярно отримує інформаційні електронні повідомлення різноманітної тематики та друковані видання ПСП II, УБА, інших інституцій, що стосуються діяльності органів влади та доступу громадськості до законотворчого процесу; представники бібліотек беруть участь у навчальних семінарах, конференціях, презентаціях та виставках з питань електронного врядування та доступу громадськості до процесу законотворення, поширюючи набутий на цих заходах досвід та знання у своїй громаді.

ПДГ у бібліотеці – це спеціально облаштоване комп’ютерне місце з підключенням до Інтернету, де користувачі можуть самостійно або за допомогою бібліотекаря отримати інформацію органів влади будь-якого рівня. ПДГ оформлений спеціальним плакатом, а користувачам пропонуються інструкції-поради щодо здійснення пошуку інформації, перелік рекомендованих інформаційних ресурсів, бібліографічні списки тощо.

Мережа пунктів доступу громадян до офіційної інформації почала створюватися з червня 2009 р. Внаслідок реалізації проекту Пункти доступу громадян до офіційної інформації станом на липень 2011 р. працюють у 293 бібліотеках України.

Про УБА

Українська бібліотечна асоціація - незалежна всеукраїнська громадська організація, що об'єднує на добровільних засадах осіб (громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства), які професійно пов'язані з бібліотечною справою, бібліографічною й інформаційною діяльністю, та зацікавлених осіб у їх розвитку на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод.

Місія УБА- всебічне сприяння розвитку бібліотечної справи і забезпеченню реалізації права користувачів бібліотечних послуг на якісне і своєчасне бібліотечне та інформаційно-бібліографічне обслуговування, а також захист соціальних та інших спільних інтересів членів УБА.

Про USAID

Американський народ через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає допомогу країнам у всьому світі майже 50 років. (В Україні допомога Агентства США з міжнародного розвитку спрямовується у трьох напрямках: охорона здоров’я та соціальні перетворення, економічне зростання, демократія та врядування). З 1992 року, Агентство США з міжнародного розвитку надало технічну та гуманітарну допомогу Україні у розмірі $. 1,7 млрд. За додатковою інформацією про програми Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, будь ласка, звертайтесь у Відділ розвитку та інформації за телефоном :+38 (044) 492-7101 або заходьте на сторінку: http://ukraine.usaid.gov або https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Про ПСП ІІ

Програма сприяння Парламенту України (ПСП), що підтримується Агентством США з Міжнародного розвитку (USAID), співпрацює з Верховною Радою України вже 15 років (з липня 1994 р.), надаючи народним депутатам України та Апарату Верховної Ради України порівняльну інформацію, проводячи тренінги та консультації щодо ефективної роботи парламентських органів, належного виконання парламентських функцій та зміцнення спроможності єдиного законодавчого органу України. З 2008 року, продовжуючи надавати технічну допомогу Парламенту, вже як ПСП II, Програма співпрацює з Адміністра­цією Президента України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України та окремими міністерствами, а з 2009 року ініціювала підпрограму співпраці з Верховною Радою Автономної Республіки Крим. У травні 2011 року діяльність ПСП II продовжена на 2 роки (до липня 2013).

Інформацію про Мережу ПДГ та список бібліотек-учасників Мережі ПДГ дивіться, будь ласка, на сайті ПСП II у розділі «Мережа Пунктів Доступу Громадян до офіційної інформації»: http://pdp.org.ua/index.php/caps. Адреса мережевого ПДГ-блогу: «Доступ громадян до офіційної інформації: роль бібліотек» http://govinfolibrary.wordpress.com/

Щодо питань співпраці з бібліотеками-учасницями Мережі ПДГ звертайтеся, будь ласка, до Української бібліотечної асоціації: (044) 239 74 87, http://www.uba.org.ua.