Дві правди Миколи Петренка

Дві правди Миколи Петренка

Сьогоднішня зустріч у проекті "Літературна кава по-львівськи" була особливою. Гостем нашого проекту був видатний український письменник, лауреат багатьох літературних премій Микола Петренко, який днями відсвяткував свій 90-річний ювілей.

Привітати ювіляра прийшли  його колеги по перу, знані письменники Роман Іваничук, Ніна Бічуя, Андрій Содомора, Марія Людкевич, Володимир Захожий, Ірина Вовк, Володимир Бондаренко, Ярослав Петришин, Олесь Дяк.

Пісні на тексти ювіляра і величальну "Многая літа" виконали солісти хорової капели "Дударик",

а поезію Миколи Петренка читала народна артистка України Леся Бонковська. 

З привітальним словом і власними гуморесками виступив давній друг поета народний артист України Євген Федорченко,

 а поетеса Ірина Вовк прочитала вірш зі збірки "Молитва отця Зенона".

Микола Євгенович згадував своє важке дитинство і юність. "Коли я ішов у перший клас, - розповідав поет, - мама повісила мені на шию хрестик. А у школі вчителька сказала, що Бога нема, і повісила мені піонерську краватку. Я знав, що мама говорить правду, але і вчителька має теж свою правду. Так я і жив із цими двома правдами, виробивши для себе третю". 

Згадував Микола Петренко своє перше кохання і зустріч із сестрою, яку вважав загиблою, але віднайшов через 48 років розлуки. Читав поет і свої вірші. 

Поділився спогадами про знайомство і спільні роки навчання в університеті письменник Роман Іваничук.

Зачаровані глядачі з неохотою покидали нашу бібліотеку після такої цікавої й незабутньої зустрічі. Нову книгу Миколи Петренка "Перетин", яка щойно вийшла у видавництві "Сполом" до ювілею поета, купували і студенти, і письменники. Звісно, фото на згадку і автографи - як невід'ємна складова творчих зустрічей. 

З роси Вам і води, шановний Миколо Євгеновичу! Хай кожен день буде сповнений світлом, радістю й добром, адже недаремно Ви сприймаєте кожен новий день, як подарунок Бога...