День народження Івана Котляревського

День народження Івана Котляревського

Сьогодні, 9 вересня 1769 року народився Іван Котляревський, якого ми всі знаємо зі шкільної програми.

 Творів він написав написав мало – поему «Енеїда», дві п’єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», і ще кілька поезій – на пальцях однієї руки. Але як мінімум дві із них – «Енеїда» і «Наталка» – знакові, тому що перші. Перші літературні твори, написані живою розмовною українською мовою і перша україномовна повноцінна п’єса. І не просто перші, а написані справді талановито! «Енеїду» часто називають енциклопедією українського побуту і традицій того часу – настільки яскраво, кольорово, багатющо і смачно описано їх там – і одяг, і страви, і звичаї, повір’я, ремесла, назви рослин і тварин, реманенту і інер’єру і т.п. 

А яка там колоритна і розкішна мова! Скільки яскравих приказок, жартів, лайок («зла Юнона, суча дочка»), і навіть тарабарської мови («Борщів як три не поденькуєш, на моторошні засердчить»). До перших видань мусили навіть додавати окремий словник мови на 1000 слів, щоб було зрозуміло читати російській аристократії. Всього ж одній лише «Енеїді» вживається понад 7000 слів. Мова ця звучить і зараз цілком сучасно: Еней «взявши торбу, тягу дав», «п’ятами накивав» і т.д. А це ж писалось – вдумайтесь! – 226 років тому! «Наталку-Полтавку» часом називають «Гордістю і упередженням» по-українськи: вона написана всього через 6 років після англійського роману, і порушує дуже подібні питання – соціальної нерівності і кохання між людьми різного стану, право жінки самій обирати пару, керуючись почуттям і любов’ю, а не лише розрахунком. А історія Наталки з Возним дуже перегукується із історією невдалого сватання до Елізабет містера Коллінза, – Котляревський писав цілком в дусі тогочасних європейських трендів. А ще «Наталку Полтавку» театрали часто називають «Наталка-виручалка», тому що на неї завжди ходить публіка і вона виручає театри у важких ситуаціях ))

А ще цікаво, як Котляревський і «Енеїда» пов’язані із рок-музикою:
 – Перший український рок-гурт називався «Еней», виник він у 1969 році (в його складі був ще зовсім молодий Тарас Петриненко);
 – Перша українська рок-опера – це «Енеїда», яку поставили в Київському театрі ім. Франка у 1986 році;
 – У Польщі зараз є гурт «Enej», який створили вихідці із України. Під час Майдану у січні 2014 року вони разом з Kozak System записали пісню «Брат за брата» на підтримку Майдану і України, а пізніше – присвятили українським військовим, які загинули за Україну, пісню «Біля тополі». А воно й не дивно, якщо згадати, що самому Котляревському, коли він почав писати "Енеїду" було всього 29 років, а він вже був ветераном двох війн. Тому «Енеїда» – весела, смішна, енергійна, але разом з тим – і героїчна.
І її завжди цікаво перечитати.