четвер, 3 грудня 2015 р.

Журнали для наймолодших


   
   Був колись особливий час, коли українські діти з нетерпінням чекали на свіжий номер журналу "Малятко", "Барвінок" чи "Світ Дитини". Адже  цікава інформація найчастіше черпалася саме з газет та журналів. Але з швидким розвитком сучасних технологій друковані видання дещо втрачають свою популярність, а дарма, бо це - цінне джерело знань і умінь діточок. А як приємно їх гортати! Тому, не зважаючи на все, поряд з добре відомим "Малятком" з’явилися нові - "Пізнайко", "Ангелятко", "Світлячок" та багато інших. І це тішить. Бо допоки є такий широкий вибір видань, можна сподіватися, що разом з вами ми зможемо сприяти життю та розквіту української преси для дітей.
   Пропоную огляд, який допоможе батькам розібратися в широкому асортименті сучасних україномовних журналів для діточок. А погортати їх можна на деяких сайтах і в бібліотеці.


"Мамине сонечко від 1 до 3" 
та "Мамине сонечко від 2 до 5"
Сайт: http://www.feya.net.ua
   Як стверджує сама редакція, журнал  - єдиний в Україні, що розрахований на такий крихітний вік – від 1 року. Звісно, малята всі різні, хтось в один рік лише грається, а хтось активно цікавиться книжками. Завдання, віршики, ігри для дітей тут надзвичайно різноманітні, тому кожна сім’я знайде для себе щось своє, цікаве. За відгуками батьків в інтернеті, «Мамине сонечко» - чи не найпопулярніший журнал серед діток 1-5 років, всі номери наповнені якісною інформацією, різними іграми, саморобками, розмальовками, віршиками, казочками. Журнал «Мамине сонечко для дітей від 2 до 5 років» відзначений Дежкомтелерадіо Дипломом переможця Всеукраїнського конкурсу на найкраще періодичне друковане видання для дітей та юнацтва.




   Ще видавництво "Мамине сонечко" пропонує видання "Маленька фея та сім гномів"(спеціально для дівчаток 5-9 років), "Маленький розумник" (спеціально для хлопчиків 5-9 років) та ВДГ / Вигадуй, думай, грай (9-12 років).



"Ангелятко" та "Ангеляткова наука"
Сайт: http://www.angelyatko.com.ua/main.php
  Журнал «Ангелятко» призначений для читання з дітьми віком 2 – 9 років. На сторінках ви знайдете добрі веселі та цікаві казки, віршики, загадки, пісеньки. А також в кожному номері є іграшка-саморобка, що розвиває дитячу творчість. 

   «Ангеляткова наука» призначений для більш старших діток, віком 4 – 7 років. У кожному номері, крім художніх текстів, журнал пропонує завдання на розвиток уваги, мовлення, логіки, дрібної моторики, просторової уяви. На сторінках журналу друкуються твори відомих письменників та поетів України - Романа Скиби, Марини Павленко, Богдана Стельмаха, Івана Андрусяка.
   Матеріали журналів «Ангелятко» та «Ангеляткова наука» опрацьовують дитячі психологи й методисти, отож вони відповідають державній програмі з дошкільної підготовки Міністерства освіти і науки України. За словами читачів, журнали «Ангелятко» та «Ангеляткова наука» більше інформативні, ніж ігрові. Тут дуже вдало написані розповіді про свята, оповіді з Біблії. Журнали перш за все розвивають дитину духовно, виховують моральність, доброту. Журнал «Ангелятко» визнаний найкращим дитячим виданням України (з понад 150) у 2008 та 2010 роках (конкурс Держкомтелерадіо на краще періодичне дитяче видання), єдине видання в Україні, яке двічі отримувало такий титул.



"Пізнайко від 2 до 6" та "Пізнайко від 6"
Сайт: http://posnayko.com.ua/
   Знайомство з Пізнайком (якщо, звичайно, ви ще не знайомі) можна розпочати із сайту редакції і безпосередньо журналів. Тут є розповідь про те, як створювалося видання, звідки виникла ідея. Журнал має свою історію, з часом він вдосконалився і популяризувався. У всесвітній мережі можна зустріти багато відгуків від прихильників журналів. На сторінках багато цікавих ігор, розвиваючі заняття, казки, віршики і багато-багато іншого. Приємним додатком до журналів також є CD-диск з розвиваючими іграми та заняттями. А також для тих, хто цікавиться вивченням англійської мови, є англомовне видання.



"Малятко"
   Перше видання журналу датується 1960 роком. Над його контентом працювали такі видатні постаті, як Олесь Гончар, Марія Познанська, Платон Воронько, Наталя Забіла (а ще спеціально на замовлення «Малятка» писав свої вірші Дмитро Павличко), що свідчить про славетне минуле дитячого журналу. Але і сучасні автори України (Ліна Костенко, Тамара Коломієць, Анатолій Григорук та інші) на сторінках журналу пропонують маленьким читачам свої чудові твори.
    З часом журнал не втратив своєї читацької аудиторії. Батьки, які передплачують журнал, дуже тепло, навіть з ностальгією, пишуть про те, як їх улюблений журнал щомісяця дарує дітям нові історії, саморобки і розвиваючі заняття. Дуже доброю і гарною традицією є листування «Малятка» з усіма читачами, хто надсилає листи в редакцію. Без відповіді не залишається жодний читач.



"Світ Дитини"
Журнал у соцмережі:  https://www.facebook.com/sv.dytyny
   Літературно-художній львівський журнал, призначений для дітей молодшого і середнього шкільного віку.  Це особливе видання люблять і їхні батьки, вчителі й вихователі, бо воно виховує юних громадян в дусі християнської моралі та національної гідності - публікує релігійні оповідання, історичні розповіді, переклади творів сучасних  дитячих письменників, знайомить зі славетними людьми України, навчає дітей українських традицій і звичаїв, пісень, публікує творчі роботи юних літераторів і митців. І, якщо ви ще не знали, то Львівська обласна бібліотека для дітей має у журналі власну рубрику під назвою "А в нашій Леотеці...". Тут щомісяця з'являються рекомендації та уривки з найпопулярніших серед наших читачів книг.


"Барвінок"
Сайт: http://www.barvinok.info/
   Щомісячний літературно-художній і загальноосвітній журнал для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Журнал «Барвінок» – найстарше українське дитяче періодичне видання, перші його номери вийшли ще на початку 1928 року, щоправда, під назвою «Жовтеня». Був час, коли журнал виходив російською мовою. Останні двадцять років «Барвінок» дотримується свого визначеного стилю. Пропонує читачам різноманітні рубрики, серед яких «Хто? Що? Як? Де? Коли? й Чому?», «Календарик Нагадайлик», «Ми любимо читати!», «Наш скарб – рідна мова», «Балакучий Мотя», «Секретні файли про тебе», «Торбинка дядечка Запитайлика», «Книга золотих казок» та інші. Безперечною перевагою журналу є саме авторські рубрики, які ведуть дитяча письменниця Леся Мовчун, дитячий письменник Володимир Верховень.  Із усього сучасного розмаїття художніх творів для дітей «Барвінок» уже досить тривалий час друкує оповідки Галини Малик про вуйка Йойа. Кілька сторінок відведено для казок народів світу. Головний герой журналу – хлопчик Барвінок – постійно вітає з днем народження своїх передплатників, є Президентом Барвінкової республіки, веде власну фан-зону для читачів.



 "Крилаті"
Сайт: http://www.krylati.org/ 
   В кінці 2007 року «Крилаті» був зареєстрований як пригодницький журнал і став всеукраїнським виданням для українських дітей. Цей двомісячник має на меті не лише розважати та навчати, але і формувати із маленького громадянина нашої держави великого патріота й державотворця, допомогти у вихованні юного українця – європейського, обізнаного та творчого, самодостатнього. Журнал розрахований на дітей від 6 до 10 років. Хоча цікавинки для себе можуть знайти всі, навіть батьки, а також виховники молодшого юнацтва, вчителі. Гарне художнє оформлення та дизайн не залишать малечу байдужою. А велика кількість інтерактивних завдань полегшить читання та запам’ятовування корисної інформації.


 "Стежка"
Сайт: http://stezhka.com.ua/
   Пізнавально-розважальний дитячий журнал «Стежка» розрахований на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Увесь матеріал подається у формі гри – найзручнішої та найефективнішої для дітей віком 5-10 років. У кожному новому номері журналу «Стежка» - захоплюючі розповіді, чарівні казки, вірші, ігри, кросворди, сторінки з вивчення англійської мови, а також завдання на розвиток логіки, дрібної моторики, зв’язного мовлення, цікаві відомості про рослинний та тваринний світ. Сторінками «Стежки» разом з дитиною весело крокують відомі літературні, казкові та мультиплікаційні герої. А якщо Ви ще не знайомі, то потоваришувати з ними Вам допоможуть самобутні персонажі – допитлива пустунка Крокодівчинка, добрий буркотун Бурчучело та привітна фея Ласкаля зі своїм котиком-помічником Хмарунчиком.



Зернятко, вересень 2015
"Зернятко"
Сайт: http://svichado.com/periodichni-vidannya/zhurnal-zernyatko.html
 «Зернятко» — український журнал, адресований дітям 6 -12 років. Видається з 2001 року у Видавництві «Свічадо». Виходить щомісяця. Основна тематика журналу пов'язана з вихованням у дітей християнської моралі за допомогою цікавих розповідей, коміксів, малюнків, кросвордів. У кожному номері журналу — додаток-саморобка. Розглядаються різні морально-етичні теми, які актуальні у середовищі дитячого читача.

"Джміль"
Сайт: http://jmil.com.ua/
  Живопис, музика, література - дітям. Це - яскравий журнал, тут багато цікавої інофрмації, ігор, віршиків, оповідань для дошкільнят і учнів молодших класів. Зараз цей журнал до кожного випуску видає електронні додатки до публікацій (добірки інтерактивних пізнавальних презентацій). Деякі з них можна безкоштовно завантажити із сайту. 
"Світлячок"
  Щономера малюки поринають у казковий світ улюблених героїв. Граючись, діти розвивають мислення, увагу, пам’ять, дрібну моторику рук, вчаться творити. Цупка обкладинка трансформується в розвивальну гру чи іграшку: шнурівку, доміно, казкових героїв для лялькового театру тощо.
“Ми впевнені, – кажуть творці журналу, – що сьогодні діти України мають мати якнайбільше україномовних журналів, від себе будемо робити все, аби подарувати дітям корисне та красиве видання”.




"Дзвіночок"
   Цікаві новини не лише з України, а звідусіль, приносить на сторінки "Дзвіночка" Крилатий Новинкар. А скільки радості в дітвори, коли бачить на сторінках свого улюбленого видання вірші, казки, загадки, жарти. Журнал гарно, зі смаком ілюстрований, друкується на добротному папері. Охоче "Дзвіночок" приймає все нових і нових юних шанувальників, надає їм місце на своїх сторінках. Адже колектив журналу прагне виховувати всіх справжніми українськими патріотами, якими могла б гордитися наша суверенна, незалежна Україна. Тому й багатопланова палітра публікацій. Тут, крім того, йдеться про звичаї та обряди рідного краю, виділено місце для іменинників..."

В ГОСТЯХ У КАЗКИ
"В гостях у казки"
   Барвистий пізнавальний журнал для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. На його сторінках є все, що потрібно для гармонійного розвитку дитини: цікава повчальна казка з красивими ілюстраціями, розвиваючі вправи та завдання, настільна гра, кулінарний рецепт для приготування разом з мамою і уроки в домашній майстерні. У кожному номері журналу - додаток з двадцятьма наклейками.

"Яблунька"
Сайт: http://www.dimsadgorod.com/magazines/apple/about  
  Розважально-пізнавальний журнал "Яблунька" пропонує захопливі розповіді про таємниці природи, історії походження тварин та рослин, казки та легенди, забави для кмітливих, смішинки-веселинки, розфарбовки, вікторини, сторінка з англійської - "Ми вчимо англійську", ігрові завдання з призами для діток та подарунками для батьків і ще багато цікавого та корисного! 


“Ведмедик Баррі”
   Журнал для дітей від 3 років. Разом із героєм журналу ведмедиком Баррі діти поринуть у світ казок, дізнаються про таємниці тварин і рослин. І що важливо - в ігровій формі легко підготуються до школи. Навчаться читати, рахувати, малювати, а також зберуть свій ляльковий театр з улюблених казкових героїв!


"Тачки"

  Яскравий розважальний журнал для хлопчиків з їхніми улюбленими героями мультфільму «Тачки» від Діснея. Видання розповідає про пригоди Блискавки Маккуїна і його друзів: Саллі, Метра та інших жителів Радіатор-Спрінгс. І, звичайно, в кожному номері читачі знайдуть цікаві загадки, зможуть виконати веселі завдання і познайомитися з черговою мульт-історією.

"Барбі"
   Щомісячний журнал для дівчаток з головною героїнею лялькою Барбі. Це видання для справжніх модниць. Також на сторінках журналу – рукоділля, розмальовки, плакати та постери, а також поради з виготовлення аксесуарів.



"Чарівна принцеса"
   Це -журнал з головними героїнями від Діснея – Русалонькою, Попелюшкою, Жасмін, сплячою Красунею і Білосніжкою. Він буде цікавий дівчаткам 8-10 років. «Дівчаче наповнення» власне ілюстративне, тоді як завдання, тексти мають універсальний характер. У чому популярність журналу? Обсяг текстів - мінімальний, традиційна форма подання художніх творів – комікс, є завдання - розмалюй, порахуй, знайди відмінність.

   Окрім цих видань, є ще й інші, які, звичайно, мають свою читацьку аудиторію. Щиро подякую за відгуки про них, адже вони можуть бути корисними для батьків, котрі ще не обрали видання для своїх діточок!

Немає коментарів:

Дописати коментар