четвер, 12 лютого 2015 р.

У світі снігу та криги : книжкова подорож, яку не можна пропустити


   Арктика і Антарктида - природні зони, які географічно відносяться до Північного і Південного полюсів. Антарктида - п'ятий за величиною континент нашої планети площею більше 14 мільйонів квадратних кілометрів і, разом з тим, найменш вивчений і загадковий з усіх семи континентів. Впродовж багатьох років вчені гадають, що ж ховається під льодами Антарктиди, досліджують флору і фауну континенту. На вашу думку, де знаходиться найбільша пустеля на Землі? Сахара? Аж ніяк. Згідно з визначенням, Антарктида за всіма критеріями є найсправжнісінькою пустелею, незважаючи на те, що вкрита величезним шаром льоду. 

  Наша молода читачка та її синочок Ілько захопилися темою полюсів, коли придбали книгу «Лід: факти, знахідки, відкриття». Спочатку вони читали її перед сном, але згодом, вражені прочитаним, почали дивитися ще й відео на YouTube.. Після цього в Анастасії (так звати креативну матусю) навіть виникла ідея організувати справжню ICE PARTY ("Полярну вечірку"). 
   А ось нарешті славнозвісний "Лід" та інші книги до теми, які є у нас в бібліотеці:


Лід: факти, знахідки, відкриття 
(К. : Махаон, 2011)



   Лід у його різноманітних формах відіграє важливу роль у формуванні клімату планети. У ньому зосереджено близько 70% прісної води. У книжці цікаво та захопливо розповідається про цей природний феномен, про його поширення, властивості, про вплив на життя живих організмів і людини зокрема, про періоди зледеніння на Землі.
   Ви побачите, що відбувається в найхолодніших куточках нашої планети, пірнете разом із пінгвінами у студені антарктичні води, дізнаєтеся, як пристосувалися до морозів білі ведмеді. Ви гамуватимете хвилювання, коли читатимете про крижані мумії, льодові переходи і сповнене труднощів та неповторної романтики життя полярників. Підніметеся на борт суперсучасного криголама, і навіть погостюєте у фантастичних за своєю простотою народів Арктики. 






Підкорення морів та океанів 
(Х. : Ранок, 2009. Серія "Хочу все знати")

  Із глибокої давнини й до наших днів Світовий океан відіграє в житті людства величезну роль. Від океанів залежить клімат материків і погода на всій планеті, в морських глибинах людство добуває значну частину продуктів харчування, океанські шляхи пов’язують усі континенти, а для багатьох людей океанські узбережжя слугують місцем відпочинку. Але й це ще не все. Дно океанів — справжня скарбниця корисних копалин, а морські припливи та прибійні хвилі незабаром стануть невичерпним джерелом енергії для прийдешніх поколінь. Понад 500 тематичних ілюстрацій допоможуть вам поринути у світ морів та океанів, світ безстрашних мандрівників і відважних дослідників водної стихії. 



Едвардс Г., Рассел Х. Океан
(К. : Перо, 2010. Серія "Величезний світ")

   

   Які дивовижні тварини населяють морські глибини? Як мешканці рифів хитрують, ховаючись від ворогів? Відповіді у книзі "Океан"!
   Світ, у якому ми живемо, такий великий, у ньому так багато цікавого і так хочеться про все-все дізнатися. У цьому дитині допоможуть книги серії «Величезний світ», які розкриють таємниці та познайомлять малюків з найдивовижнішими фактами з життя океану, царства тварин за допомогою віконечок, які відкриваються; коліс, які можна крутити, об’ємних конструкцій та великих яскравих малюнків та фотографій.




Велика ілюстрована енциклопедія географії
(К. : Махаон, 2004)

   Ця універсальна енциклопедія є об'ємним портретом Землі, створеним на основі сучасних наукових даних і новітніх комп'ютерних технологій. У книжці розповідається про формування нашої планети, її геологічну будову, природні зони, клімат і погоду, моря й океани, вітри і течії, проблеми довкілля, світову енергетику і торгівлю, освіту та охорону здоров'я, міжнародні організації тощо.
   В енциклопедії подано чудові рельєфні карти усіх держав і континентів, складені з використанням космічної зйомки й останніх супутникових даних. 


Зоннтаг, Л. Атлас океанів 
(Х.: Ранок, 2004)



  Кольорові карти, діаграми та фотографії розповідають про географічні умови, тваринний світ і людей, які живуть на узбережжі океанів. З окремих розділів "Північний Льодовитий океан" та "Південний океан" ви дізнаєтеся про відкриття в Арктиці, тваринний світ Антарктики, вічну мерзлоту, про те, як айсберги відколюються від суцільного льоду та ще багато цікавого.




Книги серії "Що? Як? Чому?"
(Х. : Синтекс, 2002)









3 коментарі: