понеділок, 22 травня 2017 р.

Темно і стрА-А-А-А-шно!!!



А чи бувало вам колись страшно? Напевно, що так, бо усім нам від природи властиве бажання інколи боятися. Мабуть кожен у дитинстві не раз чув історії про чорну руку, плями на стіні, труну на коліщатах, зелені пальці - ці дитячі страшилки популярні до сих пір, більш того, вони щоразу обростають новими подробицями або деталями. Як ви думаєте, чи потрібно боятися чергової небилиці? Відкрию вам секрет - мудрі люди кажуть: якщо страшні речі постануть перед вами у смішному світлі, ви їх уже не боятиметеся.
Пропоную ознайомитися зі смішними і не дуже, "жахливчиками", які ви зможете прочитати у нашій бібліотеці.

Баркер, Клайв. Викрадач вічності / Клайв Баркер ; пер. з англ. С. Крикуна ; іл. та обкл. І. Михайлян. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 195 с. : іл. - (Дивовижні світи).

Дім свят пана Гуда охоче приймає маленьких гостей і тішить їх нечуваними дивами. Дітлахи, стомлені від сірої буденності й надокучливих батьків, можуть тут відпочивати й розважатися донесхочу. Однак десятирічний Гарві Свік, трохи погостювавши в чарівному Домі, помічає, що не все так безхмарно. Шукаючи правду, хлопчик виявляє лихе обличчя Дому й дізнається, що за гостинність пана Гуда діти мусять розплачуватися найдорожчим, що в них є...

Гаврош, Олександр. Дідо-Всевідо : книга моторошних історій / Олександр Гаврош ; худож. оформ. С. Фесенко. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. - 79 с. : іл.


Книга "Дідо-Всевідо" визнана однією з кращих у всеукраїнській номінації "Проза-2013". Це "книга моторошних історій", як сказано в підзаголовку. Історії направду моторошні. Тлом подій є карпатські гори, джерелом – карпатська демонологія.
"...Не варто заходити самому далеко в гори, де жоден чередар отару не пасе, а ліси такі густі, що пройти ніхто не годен. Ану ж бо там щось трапиться і не виберешся з нього до настання темряви?
А може, тільки так можна зустріти діда, що все відає. Він тобі не одну моторошну казку розкаже: і про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про Яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. А може, й не казки це?.. Тож наберись, цімборику, духу і, коли не дуже боїшся, послухай-но…"
Як зазначив автор О. Гаврош: "У книзі старався бути близьким до першоджерел – народних казок, таке собі заповнення фольклорної ніші, але вже на рівні літературному". 

Наумова, Марина. Тринадцятий рівень : [повість] : для серед. шк. в. / Марина Наумова. - Харків : Торсінг, 2005. - 191 с. - (Жахливчики).

Захоплива гостросюжетна повість для дітей і підлітків Марини Наумової «Тринадцятий рівень» належить до популярного нині жанру «жахливчики». Сюжет повісті закручений навколо нової комп'ютерної гри, яка з екрану зовсім несподівано для дітей проникає в їхнє життя, і героям книги нічого не залишається, окрім як, розпочати найнебезпечніші битви з павуками, зміями, шаблезубими ведмедями та іншими жахливими монстрами...

Нікітінський, Юрій. Петрик і Чорна Рука : повість / Юрій Нікітінський ; худож. А. Крутова. - Київ : Зелений пес, 2004. - 111 с. : іл. - (Для тих, хто не любить читати) (Читати - круто!).


Чорна Рука приходить по хлопчика Петрика й звично гаркає на нього страшним голосом: «Віддай серце!» (у мене вже серце у п’ятах, як тільки уявлю!), а він на те — та будь ласка, одне бери, друге, третє… Виявляється, хлопчик Петрик має два серця і ще штучне, і ще такий механізм, яким це все можна заводити на випадок, якщо серця зупиняться. А замість крові в нього томатний сік, так що вампіри йому теж не страшні. А на Синій Ніготь він просто наступає, і Синьому Нігтю гаплик, а Смерть косить її ж косою. Так що на всяку нечисть є управа, думає собі малий читач, навіть якщо всі навколо вважають тебе хворим і кволим хлопчиськом.

Рябченко, Олена. Чого бояться монстри / Олена Рябченко ; іл. Е. Барсотті. - Харків : Елвик, 2013. - 32 с. : іл. - (Книга у подарунок).

Ви боїтеся темряви і не хочете залишатися самі вдома, погано засинаєте?.. Ця книга допоможе пояснити, що містичні та навіть лякаючі створіння можуть бути милими та кумедними. Разом з Лолою та Луї ви пройдете темними лабіринтами, зможете познайомитися з привітними монстриками, смішним і добрим Єті, забавними Відьмочками і багатьма іншими героями.





Ткачук, Галина. Тринадцять історій у темряві / Галина Ткачук ; мал. І. Мамаєва. - Київ : Темпора, 2016. - 45 с. : іл. 

 
"Тринадцять історій у темряві" – книжка для тих, хто знає, що фантазія зі сміхом – прекрасний засіб від страху. Основою книжки стала усна «народна творчість», що прийшла до нас із дитинства. "На чорній-пречорній горі стоїть чорне-пречорне місто…", "Одного темного осіннього вечора одна дівчинка лишилася вдома сама…", "Якось один хлопчик прокинувся вночі від того, що…" – так починаються декотрі з історій, які розповідає авторка. А ці початки є знайомими і навіть трохи рідними для кожного з нас, адже такі історії-страшилки діти, а подеколи й дорослі, люблять розповідати одне одному у відповідних ситуаціях. Наприклад, вечорами у дитячих таборах, або в темних купе нічних потягів, або біля вогнища у лісі… Головне – щоб атмосфера підходила.

А ось серія "жахливчиків" від Корнелії Функе 

Функе, Корнелія. Мисливці за привидами у небезпеці / Корнелія Функе ; пер. з нім. І. Є. Бондаря-Терещенка ; іл. К. Функе. - Харків : Ранок, 2016. - 172 с. : іл. 

 
Відомий експерт із жахів і привидів Том Томскі в небезпеці! Схоже, що ані Гедвіґа Сіктмина, ані привид Хуго не в силах йому допомогти. У непримітному селищі Велика Твань, куди мисливці приїхали для виконання завдання, коїться казна-що! Будинки повільно занурюються в багнюку, запах гнилі отруює повітря, несамовиті крики пронизують туман, а привиди зовсім розгулялися...

Функе, Корнелія. Мисливці за привидами в замку жахів / Корнелія Функе ; пер. з нім. І. Є. Бондаря-Терещенко ; іл. К. Функе. - Харків : Ранок, 2016. - 124 с. : іл.


Теодор Хробак у розпачі: щойно він переїхав у замок Пітьмаберг, як відразу ж зіткнувся із загадковими і небезпечними речами. Куди звернутися по допомогу? Тільки до кращих у світі мисливців за привидами! Том Томскі, Гедвіґа Сіктмина і привид Хуго починають розслідування і незабаром познайомляться із Кривавою Баронесою...

 Функе, Корнелія. Мисливці за привидами на крижаному шляху / Корнелія Функе ; іл. К. Функе. - Харків : Ранок, 2016. - 139 с. : іл.

 

Страшний привид оселився в підвалі будинку, де мешкає Том! Побачивши його, хлопчик відчуває тільки одне бажання — втекти подалі… Досвідчена мисливиця за привидами Гедвіґа Сіктмина пропонує Тому свою допомогу. Однак, познайомившись із привидом на ім’я Хуго ближче і дізнавшись його історію, хлопчик переймається до нього симпа­тією. Відтепер Том, Гедвіґа Сіктмина і Хуго — чудова команда мисливців за привидами. Але чи вдасться їм упоратися з жахливим крижаним привидом?

Функе, Корнелія. Мисливці за привидами у полум`ї / Корнелія Функе ; пер. з нім. І. Є. Бондаря-Терещенко ; іл. К. Функе. - Харків : Ранок, 2016. - 140 с. : іл.


Густий дим піднімається над шикарним готелем «Приморська перлина»: злісні вогненні привиди загрожують відпочивальникам! Але мисливці за привидами вже на місці. Завдяки винахідливості Гедвіґи Сіктмини і розробленим нею антипривидним засобам експерти з жахів прориваються крізь задушливий дим. Але тут їх підстерігає нова небезпека...


Немає коментарів:

Дописати коментар