понеділок, 28 серпня 2017 р.

Озброєна краса - колюча краса




Погляньте, які пишні та красиві. Милуватися ними можна скільки завгодно, а от торкатися боязко, бо можна поколотися. Цю квітку, схожу на їжачка за своїм зовнішнім виглядом і колючками не важко впізнати, адже це кактус, батьківщиною якого є Північна та Південна Америка, Вест-Індія, Африка, Мадагаскар, Шрі-Ланка, Середземномор'я та узбережжя Криму. А ще ці рослини невибагливі в побуті, тому їх легко розмножувати і доглядати вдома.
А чи відомо вам, що це диво природи, яке може рости серед каміння, на сухих схилах, чи у піску використовують для приготування їжі та напоїв, - плоди часто додають у компоти, їдять сирими, роблять з них кактусове варення. У кактусі є багато вологи, тому ця рослина часто рятувала мандрівників у пустелі від спраги. Відомо, що кактуси використовують у медичних цілях, а із шипів цієї рослини виробляють гачки, гребінці, голки.
Серед розмаїття кактусів, а їх ботаніками нараховано близько 3000 видів, є багато оригінальних і цікавих, із деякими хочу Вас ознайомити.


Пітахайя, або драконячі фрукти. Ця рослина належать до сімейства кактусових. За смаком пітахайя нагадує банан і ківі, а ще з пітахайї варять варення, готують соуси, додають у різні кондитерські вироби, молочні продукти.
 



Особливий вид кактуса, який називається блакитна агава використовується при виробництві текіли. 



Коріння мексиканського пейотлевого кактуса (Lophophora williamsii) використовуються шаманами для входження в транс через їх галюциногенні властивості. 


Цереус гігантський - найбільший кактус у світі, його висота може досягати 15-25 метрів, а вага до 10 тонн. Рослина росте в Арізоні, південно-східній Каліфорнії і пустелі Соноран у Мексиці. Цереус гігантський є державною квіткою Арізони, а з-за своїх величезних розмірів одним із рекордсменів книги Гіннеса.

Найменшим у світі є кактус Блоссфельда. Ця  дивовижна квітка привертає увагу багатьох квітникарів мініатюрними розмірами і красою цвітіння. 

Свою назву квітка отримала завдяки Гаррі Блоссфельду - відважному мандрівникові і колекціонеру кактусів з Німеччини.

У Мексиці кактус під назвою опунцій фікус-індика є одним з улюблених харчових рослин.



Кактус селеніцереус («цариця ночі»), особливостю цієї рослини є те, що цвіте вона з настанням сутінків і через декілька годин перед світанком квіти в'януть. Саме завдяки такій особливості - нічному цвітінню - кактус і отримав свою родову назву «Цариця ночі».



Як розмножувати і доглядати кактуси, допоможуть видання із фонду бібліотеки.

 

Кімнатні рослини : енциклопедичний довідник-порадник / уклад. Г. Г. Якубовська. - Київ : Школа, 2010. - 143 с. : іл.







Святенко, Юлія. Кімнатне квітникарство : енциклопедія квітникаря / Ю. Святенко. - Харків : Ранок, 2009. - 159 с.





Святенко, Юлія. Кімнатні квіти / Ю. Святенко. - Харків : Ранок : Веста, 2010. - 143 с. : іл. - (Енциклопедія домашнього затишку).








 


Цвєткова, Марія. Нова енциклопедія кімнатних рослин : для початківців, для впевнених у собі та досвідчених квітникарів / М. Цвєткова ; іл. В. Кудіна. - Харків : Школа, 2013. - 215 с. : фотоіл., іл.










  Зробити кактуси своїми руками ви зможете за допомогою таких видань.




Вірко, Олена. Квіти з бісеру. Кімнатні і садові / О. Вірко. - Донецьк : Скіф, 2010. - 64 с. : іл.







 



Діброва, Аліна. Саморобки з солоного тіста  / А. Діброва. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2011. - 64 с. : іл. - (Дива власноруч).


 

Соколова, Світлана. Азбука оригамі  / С. Соколова. - Київ : Країна Мрій, 2006. - 432 с. : іл. - (Маленька майстриня).



А такі кактуси створили читачі Львівської обласної бібліотеки для дітей. Правда гарно? Спробуйте і Ви))



 

Немає коментарів:

Дописати коментар