пʼятницю, 31 березня 2017 р.

Мала нобелівська премія


Ви спитаєте, а хіба така існує? Так, друзі, існує уже дуже багато років. Насправді, мова йде про Золоту медаль Ганса Крістіана Андерсена - найпрестижнішу міжнародну нагороду для авторів дитячої книги, започатковану 1956 року Міжнародною радою з дитячої та юнацької книги (IBBY), а від 1966 року нагороду отримують найкращі художники-ілюстратори видань для дітей. Ініціатором створення премії була видатна діячка світової дитячої літератури Йелла Лепман (Jella Lepman), яка вірила, що дитяча книжка може змінити світ на краще і стати «кур’єром» миру. 
  Премія вручається 2 квітня, в день народження видатного данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена (1805-1875). Цей день, а саме 2 квітня, був оголошений Міжнародним днем дитячої книги рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) у 1967 році.
   Але повернемося до Золотої медалі Г. К. Андерсена. Лауреатів премії оголошують один раз на два роки. Першим лауреатом, а точніше лауреаткою, стала англійська письменниця Елеонор Фарджон, авторка казок «Хочу місяць», «Сьома принцеса» тощо. 1958 року нагороду отримала шведська письменниця Астрід Ліндґрен. Серед інших лауреатів – німецькі письменники Еріх Кестнер і Джеймс Крюс, італієць Джанні Родарі, Богуміл Ржіга з Чехії, австрійка Крістіне Нестлінгер, ще одна шведка Марія Гріпе та багато інших.

  Окрім того, IBBY присуджує Почесні дипломи найкращим дитячим книгам, що вийшли друком у країнах, які є членами Міжнародної ради. 
  Почесний список Андерсена – це престижний каталог книжок для дітей зі всього світу, спільний проект країн Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги. Списком Андерсена його називають тому, що Міжнародна рада з дитячої книги також обирає лауреатів літературної премії ім. Г. К. Андерсена. Митці, які потрапляють до Почесного списку, отримують дипломи під час Всесвітніх конгресів Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури, які відбуваються раз на два роки у різних країнах світу.
  Уперше з-поміж українських митців Почесний диплом отримав у 1974 році письменник Богдан Чалий за поему-казку «Барвінок і Весна». Серед відзначених авторів можна знайти імена Євгена Білоусова (2002), Олександра Ратнера (2006), Олександри Кравченко (Лігун) (2008) та Юрія Лігуна (2010). До Почесного списку ілюстраторів потрапили – Наталія Музиченко (2000), Лана Королевська (2004), Володимир Штанко (2012) і Марина Пузиренко (2014). 
   Цікаво знати, що  українська секція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги заснована 1997 року працівниками дитячих бібліотек м. Дніпра, громадською асоціацією дитячого читання «Паросток» і Дніпропетровською бібліотечною асоціацією. У жовтні 2013-го секція IBBY переїхала до Національної бібліотеки України для дітей.   
 
  «Bookbird» – щоквартальний часопис IBBY. Надсилати до журналу новини дитячої літератури - одне із завдань національних секцій організації.





  

  А ось видання, внесені у Почесний список Андерсена, які Ви зможете почитати і переглянути у бібліотеці.
Білоусов, Євген. Оповідання про маленьку Копійку та велику Гривню : для мол. і серед. шк. в. / Є. В. Білоусов. - Дніпропетровськ : Дніпрокнига, 2001. - 159 с. : іл. - (Пізнавай і шануй свій край).
Гоголь, Микола.   Вечори на хуторі біля Диканьки / М. В. Гоголь ; худож. В. Штанко. - Київ : Грані - Т, 2010. - 198 с. : іл. 
"Вечори на хуторі біля Диканьки" - 
художник Володимир Штанко
Гофман, Ернст Теодор Амадей.   Лускунчик / Е. Т. А. Гофман ; худож. М. Пузиренко. - Київ : Ранок : Веста, 2010. - 95 с. : іл.
  "Лускунчик" - ілюстратор Марина Пузиренко

Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар