четвер, 12 січня 2017 р.

Коли можна читати книжку догори дригом?


  Сьогодні ми з вами трішки помудруємо. Скажіть, чи чули ви про книги-перекрутки? Або, як розумно їх називають фахівці, алігати. Алігат – книжкове видання, яке містить два твори, кожен з яких починається зі своєї сторінки обкладинки. Як зараз модно (і зручно) - два в одному. Тобто це - поєднання в одній книзі двох літературних творів. Щоб прочитати інший твір, потрібно перевернути книгу і читати з другого боку. А ще їх називають книгами-перевертнями, або перевертунами. Страшно? Зовсім ні! Якщо ви й не чули такої назви, то точно бачили такі книжки. Ось деякі з тих, які є в бібліотеці:


Підземний і підводний світи
Мізелінська, Олександра. Під землею; Під водою / пер. з пол. І. Дух, О. Дух ; літ ред. К. Міхаліцина ; худож. ред. Н. Гайдучик. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 110 с. : іл. 
  Ця книжка відкриє таємниці підземного та підводного світів. І найперше покличе у незвичайну подорож углиб Землі, де читач зустріне спелеологів, шахтарів і пасажирів метро; знайде скам’янілі кістки динозаврів, стародавні предмети, яким сотні років, а також їстівні корені. А ще мандруватиме лабіринтами печер, спуститься на дно найглибших у світі шахт, щораз глибше і глибше – аж до ядра Землі... А тоді вирушить у незвичайну подорож глибинами морів і океанів, де зустріне рекордсменів-водолазів і науковців на дослідницьких кораблях, натрапить на казково кольорових риб, морських велетнів і дивних створінь, що живуть у воді. Випробує стародавні підводні човни, зануриться у глибоководні колодязі і відкриє рештки затонулого «Титаніка»...




Розбишацькі та поетичні вірші
Андрусяк, Іван.Чупакабра та інші зайчики; Усе солодший сад /намал. М. Кошулінська. - Київ : Фонтан казок, 2014. - 23 с. : іл. - (Добрі вірші). - Книга-перевертень.
 "Чупакабра та інші зайчики" – вірші розбишацькі, сповнені гумору та добрих капостей. "Усе солодший сад" – поетичні прогулянки тата з донею, тож і вірші тут для обох – більше для доні, але трохи й для тата. За всіх чупакабр у цій книжці відповідає сам Іван Андрусяк, за всіх зайчиків – молода львівська художниця Марта Кошулінська.

Ранок і вечір
Вдовиченко, Галина. Прокидайся: ранкові історії для маленьких; Засинай: вечірні історії для маленьких / мал. В. Борігард. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 39 с. : іл. - Книга-перевертень.
  "Прокидайся. Засинай" – чотири короткі історії відомої письменниці Галини Вдовиченко для наймолодших читачів. Одні з них слід читати дітям на спокійний сон, а інші – на гарне радісне прокидання і зустріч нового дня. Це книжка-перевертайка – її можна розгорнути і читати з обох сторін. З однієї сторони – "Засинай" – дві історії: про те, як засинають машинки, і про Лялечку, яка казала, що ніколи-преніколи не спить. З іншого боку – "Прокидайся" – діти зустрінуть тих самих героїв, але вже вранці. Прекрасні ілюстрації до книжки створила художниця Віолетта Борігард.


Для дівчаток і для хлоп'яток
Миронович, Оксана. Віршики для хлоп'ят / мал. М. Фляк. - Львів : Свічадо, 2010. - 18с. + 18 с. : іл. - (Бібліотека "Зернятка"). - Книга-перевертень.
  Журнал "Зернятко" приготував незвичайну книжечку, яка не має ні початку, ні кінця! І запрошує всіх віршиколюбів хлопчиків та дівчаток, їхніх татусів та мамусь, а ще й бабусь з дідусями читати, усміхатись та забавлятися разом із кумедними героями книжки.


Звичні і незвичні персонажі
Карп'юк, Василь. За руку з черепахою; Івасик, Ісусик і Марічка / намал. Х. Стринадюк. - Київ : Фонтан казок, 2014. - 23 с. : іл. - (Добрі вірші). - Книга-перевертень.
  У цій книжці відомий поет Василь Карп'юк і юна художниця Христина Стринадюк, обоє уродженці казкової Гуцульщини, розмовляють з вами і з вашою дитиною саме такими образами — природними, справжніми, вільними від умовностей і упереджень. Разом з Івасиком, Ісусиком і Марічкою ви, розпочавши з казкових Карпат, помандруєте казковими світами — і переконаєтеся, що "за руку з черепахою добре йти..."
  Поет Василь Карп'юк та художниця Христина Стринадюк створили особливий світ. У ньому серед персонажів книжки є і тваринки, й люди - майбутні герої Нового Завіту - маленький Іван Предтеча, Богоматір та Ісус Христос, які поводяться зовсім як звичайні діти.

Два твори від одного автора
Вінграновський, Микола. Гусенятко; Козак Петро Мамарига / худож. К. Лавро. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. - 14, 16 с. зустріч. паг. : іл. - Книга - перевертень.
  У цій "подвійній" книзі опубліковані улюблені поетичні й прозові твори для дітей Миколи Вінграновського (1936-2004) – найвидатнішого українського лірика другої половини ХХ століття. Письменник Микола Вінграновський щиро тішився, що цю книжку проілюстрував саме Кость Лавро, творчість якого високо цінував.

Хвацькі та бешкетні вірші
Фалькович, Григорій. Хвацькі вірші / худож. Ж. Мусієнко. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. - 23 с. + 11 с. : іл. - Книга-перевертень.
  Ця книжка, як ви вже могли здогадатися, складається з двох частин. Перша – вірші Григорія Фальковича (який, до речі, 2012 року отримав премію ім. Шолом-Алейхема за поетичну збірку "На перетині форми і змісту"). Його дитячі поезії – напрочуд яскраві, щирі та, безумовно, сучасні. Кумедні – але по-своєму мудрі й світлі. Друга частина – дитячі поезії російських поетів (серед яких, наприклад, Даниїл Хармс) в українських перекладах Галини Малик. Переклади дуже дотепні. До того ж, на окрему згадку заслуговують ілюстрації – А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА завжди співпрацює з дуже талановитими художниками. Тож ця книжка принесе неабияку радість маленьким читачам – а разом з ними і дорослим!

Немає коментарів:

Дописати коментар