понеділок, 11 січня 2016 р.

Казки оживають у театрі



   Мрієте наживо побачити Попелюшку, Дюймовочку, Олівера Твіста, Русалоньку? Виявляється, така мрія цілком здійсненна! Бо сьогодні я хочу розповісти вам про чарівний будинок, де усі вони живуть -  Перший український театр для дітей та юнацтва. Він заснований у березні далекого 1920 р. в Харкові як «Театр казки», але в 1944 році перемістився до Львова, де й залишився. Так було започатковано новий вид театрального мистецтва, який не мав аналогів ніде у світі – театр для наймолодших глядачів.

   Читачі нашої бібліотеки знають і люблять акторку цього театру  - Олену Крилову.
  А ось і згадані театральні постановки улюблених казок. На яку з них ви найбільше хотіли б потрапити?



Зоряний хлопчик
Режисер-постановник - Р. Валько
за мотивами однойменної казки Оскара Уайльда
та інсценівки Людмили Разумовської
Казка на 1 дію
Тривалість: 1 год. 20 хв.



Казка Містерійна казка-притча одного з найвитонченіших письменників Британії Оскара Уайльда. Це історія про безцінний дар любові, співчуття та милосердя, який легко втратити, але без якого життя, навіть сповнене зовнішньої краси і людського захоплення, стає потворним та порожнім, - хоча, щоб зрозуміти це і повернути втрачений дар, часто доводиться пройти дорогою страждань і випробувань. Вік: 7+


Попелюшка
Т. Габбе за Ш. Перро
Казка на 2 дії
Тривалість: 1 год. 40 хв.

Казка для дітей    Попелюшка, Пепеляшка, Копцюшек, Золушка, Сіндерела – у різних країнах у різних народів ця казкова героїня відома під різними іменами. У записах Шарля Перро та братів Грімм, у фільмах та мультфільмах, у операх та балетах, і просто у вечірніх розповідях дітям до сну от вже скільки століть терпляче працює вона, зносячи і прощаючи кпини злої мачухи та сестер, мріє про велике і світле щастя, їздить у гарбузовій кареті, губить кришталеві, золоті чи соболині черевички, втікаючи зі святкового балу до півночі, але завжди, завжди на радість мільйонам все нових і нових юних глядачів, читачів, слухачів її знаходить прекрасний принц, щоб жити «довго і щасливо». Тому й театр знову і знову звертається до цієї чи не найулюбленішої казки всіх часів і народів та запрошує всіх разом хоч на час вистави знову повірити у чари краси, добра і щастя.


Пеппі Довгапанчоха
Інсценізація Ольги Гапи
за казкою Астрід Ліндгрен
музика Б. Раденка
Музична казка
Тривалість: 1 год. 40 хв.


   Вистава «Пеппі Довгапанчоха» створена за повістю однієї з найвідоміших письменниць світу – Астрід Ліндгрен й присвячена сторіччю від дня її народження. Твори шведської казкарки надзвичайно популярні в усьому світі. Вони перекладені 45 мовами і стали основою для створення багаточисленних вистав, кінофільмів, анімацій, аудіокниг. Персонажі її казок захоплюють дітей нашої планети.
Астрід Ліндгрен – нагороджена багатьма Міжнародними відзнаками у галузі літератури. Але найціннішим для Ліндгрен завжди було визнання її маленьких читачів. Тому таким дорогим стало для авторки нагородження орденом «Посмішки», яким своїм улюбленим письменникам нагороджують діти Польщі. За життя їй поставили пам’ятник у центрі Стокгольма, на урочистому відкритті якого Астрід була присутня. А ще, ім’ям Астрід Ліндгрен названа одна із планет Всесвіту.
   Радість зустрічі з Пеппі та її дитячими мріями спонукає усіх нас задуматись над тим, як зробити цей світ добрішим, відкритим до духовної краси.




Русалонька
Ганс-Христіан Андерсен
Інсценізація Ніни Гернет
Казка на 2 дії
Тривалість 1 год. 30 хв.


   Створена всесвітньовідомим данським казкарем Гансом-Христіаном Андерсеном трагічна історія Русалоньки, котра заради любові до врятованого під час бурі Принца віддала свій чарівний голос Морській Відьмі, порушила звичаї мешканців морського дна, зреклася веселого підводного життя і королівства, у цій сценічній версії отримала щасливий фінал, а сувора казка стала видовищною феєрією, сповненою розмаїтих яскравих і фантастичних морських жителів. Світ моря і світ людей, хай які різні за виглядом, звичками і звичаями, завжди зможуть знайти спільну мову, якщо говоритимуть мовою любові. Вік: 7+


Олівер Твіст
Ч. Діккенс
Інсценізація Р. Валька
Вистава на 2 дії

Тривалість: 2 год. 10 хв.

   «Олівер Твіст або The Parish Boy’s Progress», або ще «Пригоди Олівера Твіста» – роман британського письменника Чарльза Діккенса, одного з найвідоміших авторів «всіх часів та народів» (якого самі британці називають «другим Шекспіром»). Цю часом страшну, часом смішну, але, поза сумнівом, цікаву і повчальну історію розкажуть та розіграють актори театру поміж лондонських дахів та закапелків, в атмосфері старої доброї (але часто похмурої і непривітної) Англії, і ми разом з Олівером пройдемо через лабіринт несподіваних життєвих поворотів, вибудовуючи шлях крізь бруд і морок – до світла. Вистава розрахована на молодь середнього та старшого шкільного віку.


Дюймовочка+

С. Майданська за казкою Г.-Х. Андерсена
Мюзикл на 1 дію
Тривалість: 1 год. 10 хв.


   Усім відома казка Ганса-Христіана Андерсена «Дюймовочка» розіграна, як осучаснена притча. В суворий і холодний світ приходить Дюймовочка – істота, позбавлена агресії, злості, жадібності – і починає пошук свого місця у житті. Від Жаб – до гламурних Жуків, від Миші – до Крота, – через різні класи і прошарки, різні моделі життя і спокуси проходить свій шлях Дюймовочка до знайомства з ельфами, в яких і віднаходить свою вищу сутність і свого Принца. Через моральну вищість і просвітленість, якою зачаровує всіх згаданих приземлених і дріб’язкових персонажів, вона не знаходить із ними нічого спільного, натомість здобуває прихильність всіх щирих і піднесених істот – Метеликів, Ельфів, Ластівки, і з їх допомогою, залишаючись вірною собі, цілісна і осяйна возз’єднується вона з рідним їй світлим краєм свого щастя.



Чарівник смарагдового міста
Сценічний варіант В. Борисяка
за мотивами твору Ф. Баума, О. Волкова
Пер. і вірші М. Петренка
Казка для дітей і не тільки
Тривалість: 2 год.


   Казку «Чарівник Країни Оз», яку написав більш як сто років тому американський письменник Ліман Френк Баум, справедливо вважають однією із перших казкових історій – провісників фентезі у світовій літературі: адже автор примудрився створити свій цілісний казковий світ – із власними законами, географією та історією, володарями та народами – котрий став настільки популярним, що пану Бауму довелось написати ще тринадцять книг про цей чарівний край. Українським читачам також відома російська версія цього твору, написана Олександром Волковим – «Чарівник смарагдового міста».



   Якщо ж вам подобається не лише дивитися вистави, а й перевтілюватися у літературних героїв, то для вас -  театр "Маска". Саме так - у нашій бібліотеці ви маєте унікальний шанс навчитися акторській майстерності! «Маска» чекає талановитих хлопців та дівчат віком від 10 до 18 років.

На все добре!


Немає коментарів:

Дописати коментар