четвер, 24 листопада 2016 р.

Дітям про фінанси: книжки-консультанти

    Як відомо, гроші - не благо, а всього лише засіб для його здобуття.
  Можливо, тема грошей ще не зовсім звична для нас з огляду на наше виховання, проте прищеплювати фінансову грамотність дітям необхідно - пояснити, звідки беруться ці папірці,
 що їх потрібно вміти заробляти, а ще - як планувати свої витрати й заощаджувати. На щастя, ми вже позбуваємося багатьох стереотипів. Раніше прагнення заробити якомога більше вважалося мало не ганебним, а навчання дітей правилам збагачення - і поготів. Тепер бачимо, що гроші і ставлення до них - цілком дитяча тема. А чому ні? Крім того, вона може бути і в художній формі, і в науково-популярній. Щоб переконати вас у цьому, я раджу ось  ці корисні видання. Вони ознайомлять дітей з основами фінансових відносин і навіть правилами ведення бізнесу. А вкінці буде подарунок ще й для батьків!

Конечна, Олена. Копійчині мандри : для дошк. і мол. шк. в. / худож. Є. В. Зотова ; ред. П. І. Куценко. - Чернігів : Деснянська правда, 2005. - 48 с. : іл.
  Казка Олени Конечної «Копійчині мандри» написана мелодійною українською мовою для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. На обкладинці - найменша одиниця української валюти - копієчка. Саме вона і є головною героїнею книжки –гарненька така, у червоній хустинці та з усміхненими оченятами. Вам буде цікаво читати дітям казку, героями якої є не  лисичка-сестричка чи зайчик-побігайчик, а гроші. Автор показала різне ставлення людей до грошей. Для когось копійка – не гроші і її не хочуть брати як решту, а інші не гребують нею, бо знають ціну кожній копієчці у своєму гаманці. А найголовніше – казка усе-таки вчить залишатися доброю, безкорисливою людиною у будь-яких життєвих ситуаціях. 

Шефер, Бодо. Пес на ім'я Мані, або Абетка грошей : для серед. шк. в. / пер. з нім. Н. Іваничук ; іл. М. Шутурми ; обкл. Г. Гінайло. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2008. - 231 с. : іл.
  Кіра знаходить пораненого пса. Виявляється, пес уміє розмовляти! Він відгукується на кличку Мані і знає все про гроші. Дуже скоро Кіра, прислухаючись до порад Мані і сама стає справжнім фінансовим експертом і допомагає іншим правильно розпоряджатися грошима. Книжка фінансового консультанта, письменника і бізнесмена Бодо Шефера вчить дітей правильному ставленню до грошей. Але вона стане у пригоді і дорослим, котрі захочуть прислухатися до порад і зробити своє життя вільним від фінансових клопотів.

Чуб, Наталія. Азбука бізнесу : пригоди Сергійка у Країні Гномів / іл. О. І. Курдюмова, М. Л. Курдюмов. - Київ : Pelican : Фактор, 2011. - 96 с. : іл.
  Хвалькуватий хлопчик Сергійко потрапляє у чарівну Країну Гномів, де його навчають цінувати свою працю і працю інших. Гноми розповідають Сергійкові, що було до того, як вони придумали гроші і як саме їх придумали. Пояснюють, що таке заощаджувати гроші, як придумати свою фірму, як її розвивати, що таке реклама, як заробити свої перші гроші. Пригоди Сергійка переплітаються з цікавими і веселими завданнями: придумай назву фірми, гарну вивіску для неї, вибери найсмачнішу страву, що готує твоя мама, і придумай для неї рекламу, тощо. В кінці книжки є словник економічних термінів. Книжка розрахована на дітей молодшого шкільного віку.

Беденко, Марк. Про бізнес та гроші для дітей хороших / мал. В. Качуровського. - Київ : Факт, 2001. - 52 с. : іл. 
  Науково-популярне видання для дітей з економіки (початковий рівень): що таке гроші, податки і видатки, що таке попит і пропозиція, які принципи ринку і конкуренції, навіщо реклама та принципи розвитку бізнесу, скільки грошей потрібно країні та як працює бaнк? На ці та інші запитання допоможе відповісти ця книжечка. Короткі оповідання, чіткі формули подані в легкій формі розповідей, даються коментарі та нескладні приклади.


А тепер, як я й обіцяв, бізнес-книги для батьків:

Кіосакі, Роберт. Багатий тато, Бідний тато. Чого вчать дітей багаті батьки - і не вчать бідні = Rich dad, Poor dad / пер. з англ. - Київ : Брайт Букс, 2007. - 256 с. : іл.
  Основна причина того, що люди потрапляють у фінансову кризу, полягає у тому, що вони витратили роки на навчання у школі, але так нічого й не дізналися про гроші… В результаті люди вчаться працювати заради грошей, але ніколи не вчаться тому, як змусити гроші працювати на них.




Біденко, Сергій. Як розповісти дітям про гроші : 100 домашніх ігор і практик для розвитку фінансової грамотності дітей від 2 до 16 років. - Харків : Основа, 2016. - 124 с. - (Бізнес-школа "Дітки-Монетки"). 
  Ця книга — для вас, батьки. Тепер ви самі навчите своїх дітей і всю родину фінансової грамотності. Ви ж помітили, що діти не читають довгі тексти та підручники? Вони не поринають ні у що довше двох хвилин, якщо це не відео і не картинки. Зате наші діти і підлітки досі люблять гратися. Крім того, часто виявляється, що гра стає корисною не стільки дитині, скільки самим дорослим. Граючи, батьки отримують на заняттях практично корисну інформацію і знання для власного застосування:
• як вести сімейний бюджет;
• як будувати фінансові стосунки з родичами;
• як зберегти фінансову безпеку.

Отож, щоб розбагатіти - хто б міг подумати - спочатку треба прийти до бібліотеки!


1 коментар: