вівторок, 1 листопада 2016 р.

Чи носите ви парасольку, або 7 книжок про дощ


  Ось на календарі й листопад... Проте, часті дощі ще не повністю змили фарби золота і рум'янцю. Неначе й справді у природи залишилася лише одна фарба, і вона використовує усі її відтінки, щоб домалювати для нас завершення осені. А ви любите осінь? І передбачливо носите з собою парасолю? Я - ні. Але тепер без парасольки і теплого шалика на вулицю краще не виходити. Взагалі-то хочеться зробити собі чаю, сісти біля вікна і в затишку читати книжку. Осінню. Теж з парасолькою, щоб, бува, не змокнути від життєвих негараздів.

Книжки з парасольками для дітей

Лущевська, Оксана. Синя парасоля / іл. О. Гаврилова. - Чернівці : Чорні вівці, 2016. - 35 с. : іл.
  Дощ буває такий різний! Тільки уявіть… То на човні припливає Сірий Король, то на долоню сідає бедрик, щоби перечекати зливу. На велосипеді в дощ не їдеш – летиш! І парасоля, яку несеш татові, береже його від усіх дощів на світі... 
  До цієї збірки увійшло п’ять дивовижних оповідань про дощові несподіванки і сонячну радість, про щиру любов і тихий сум, про безмежну уяву і заповітні мрії.




Людкевич, Марія. Кольорові парасольки : вірші, казки, оповідання для дітей / худож. Х. Скіра. - Львів : Світ, 2004. - 63 с. : іл. 
 Осінь - чудова пора, щоб почитати веселі віршики й оповідки. "Кольорові парасольки" – книжка для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку надзвичайної письменниці Марії Людкевич. Авторка розповідає про барвистий світ дитячих таємниць, красу і чарівність древнього Львова, запрошує до казкової мандрівки різними порами року. З парасольками, звичайно ж.

Трохи"дощові" книжки для підлітків

Тімайєр, Томас. Хроніки шукачів світів. Кн. 1 : Місто заклиначів дощу. - Харків : Ранок, 2012. - 447 с.
  Це історія про людину на ім`я Карл Фрідріх Донхаузер , котрий називав себе сином великого натураліста Вільгельма фон Гумбольдта. Разом зі своїми вірними супутниками він не раз навідувався до найвіддаленіших і найменш досліджених куточків Землі, стираючи одну за одною з карти "білі плями". Він відкривав невідомі світові народи й племена, зав`язував дружбу з неймовірними істотами, відшукував фантастичні скарби і звідав при цьому просто таки грандіозні пригоди.

Макуліна, Ганна. Сезон дощів, або Не з цього світу : повість /  іл. В. Чумаченко. - Харків : Ранок : Веста, 2005. - 255 с. : іл. - (Дівочі історії).
  «Сезон дощів, або Не з цього світу» входить до серії книг «Дівочі історії». Повість написана у вигляді щоденника чотирнадцятирічної дівчинки Олени, яку всі близькі називають Еля. На голову милої рудоволосої красуні звалилася купа проблем: нерозділене кохання до свого однокласника, ім’я якого таємничо приховано і написано просто «С.», зрада найближчої подруги Наталки, розлука батьків, нерозуміння з боку однокласників, проблеми з вчителями та багато інших неприємностей. Але врешті-решт Еля – чиста, ніжна, горда, віддана друзям – обов'язково знайде своє щастя.
  Ця книга навчить вас вірити в те, що життя насправді трохи смугасте, і що після тривалого сезону дощів крізь хмаринки обов'язково проб’ється промінчик сонця.


Книжки-парасольки для дорослих

Рогашко, Алла. Осіннє Рондо місячної ночі : роман /  передм. Г. Пагутяк. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 205 с.
  Львів. 1891 рік. Молодий журналіст Степан закохався в юну шляхтянку Софію, дочку ясновельможного пана Полонського. Батько дівчини, дізнавшись, що дочка закохана у звичайного хлопця, забороняє їй бачитися з ним. Та кохання сильніше за всі заборони, і молоді люди щовечора поспішають вузькими середньовічними вуличками Львова до старого ліхтаря. Але одного разу Степан не прийшов на побачення... Минули роки. Та чи доведеться їм побачитися знову? Яка давня таємниця пов`язує їхні родини?


Ґенацино, Вільгельм. Парасолька на цей день : роман / пер. з нім. О. Сидор. - Львів : Кальварія, 2008. - 128 с.
  Головний герой роману отримує гроші за те, що носить черевики відомих фірм, а потім пише звіти про свої відчуття. Йому доводиться багато ходити... А коли багато ходиш і голова твоя не переобтяжена нічим, мимоволі починаєш уважно дивитись навсібіч і часто помічаєш у повсякденних речах неочевидне. Шанувальники Харукі Муракамі, Ерленда Лу та Мішеля Уельбека отримають справжнє задоволення від цього роману.

Гербіш, Надійка. Дороговкази, радіо та дощ / худ. оформ. Г. Гінайло. - Львів : Свічадо, 2015. - 94 с. : іл. 
  «Дороговкази, радіо та дощ» – есеї молодої письменниці, дружини й мами Надійки Гербіш про життя як мандрівку – до Бога, до ближнього, до себе самої. Метафора подорожі-автодороги розгортається у книжці в окреслених зовнішних координатах дорожних знаків, музики й дощу. Серед цього антуражу відбувається-снується внутрішнє життя героїні та її радіозв'язок з Тим, хто «вчора, сьогодні і завжди той самий». Та тут і тепер Він звучить на крутих віражах доріг, по яких у цьому «шаленому сьогодні» мчать в обидва боки «крилаті душі авт». 


Звичайно ж, ці та інші осінні книжки є у нашій затишній бібліотеці.


Немає коментарів:

Дописати коментар