четвер, 17 травня 2018 р.

З Днем вишиванки, друзі!

Святкувати День вишиванки у третій четвер травня уже стало всеукраїнською традицією. Цього дня дорослі та діти одягають вишиванки на роботу, навчання або просто на прогулянку.
В українських родинах майстерність вишивання сорочок дбайливо передавалася з покоління в покоління, від матері до доньки. У кожній місцевості України утворились свої характерні орнаментальні мотиви і композиції з різноманітними вишивальними швами, зі своєрідною кольоровою гамою та специфічною технікою виконання. Саме тому, кожна вишиванка є унікальна.

Найдавнішими матеріалами, з яких українці виготовляли для себе вишиванки, були тканини з овечої вовни, льону та конопель. На сьогодні вибір тканин для пошиття сорочок набагато ширший. Є вишиванки із натуральних та штучних тканин, із поєднання натуральних та штучних волокон. Українським майстриням відомо близько 250 видів вишивальних швів, які базуються на 20 техніках, найбільш відомі хрестик, гладь (в народі — «лиштва», чи «настилування»), ажурна мережка.
Якщо ще хтось не придбав собі вишиванки чи планує вишити власну, пропоную завітати до бібліотеки і обрати візерунок із журналу "Українська вишивка", який ми передплачуємо із 2017 року.

На сторінках журналу ви знайдете справжні скарби - схеми для вишивок автентичних сорочок: буковинської, покутської, борщівської та гуцульської; чудові зразки рослинно-квіткових та геометричних орнаментів. Кожна з них є вражає своєю красою.
Якщо ви твердо вирішили вишити для себе сорочку - саме час почати!

Немає коментарів:

Дописати коментар