понеділок, 20 листопада 2017 р.

Як і де читають у Японії



Перед вами старовинна японська порцелянова статуетка  - хлопчик, який сидить на в'язці хмизу і читає книгу.

У цієї скульптури є реальний прототип - Кіндзіро Ніномія - відомий японський вчений, поет,  просвітитель,  філософ, агроном, засновник першого кредитного товариства кінця епохи Едо (19 ст.). Хлопчик з хмизом і книгою - японський символ працьовитості і прагнення до знань. У Японії є дуже багато скульптур Кіндзіро, які м'яко натякають, що будь-хто може стати відомим, успішним і багатим, якщо читатиме.

   
А читати в Японії люблять усі: і дорослі, і діти. І в цьому ми зможемо переконатися.

Сучасна читацька Японія - це розгалужена мережа публічних, університетських, спеціалізованих та шкільних бібліотек. На початку 90-х р.р. їх налічувалося близько 44, 7 тисяч. Цікавою особливістю в бібліотечній практиці є створення маленьких бунко, приватних дитячих бібліотек, які можна розмістити будь-де: у звичайному будинку, храмі, стоматологічній клініці, у куточку супермаркету. Для бунко характерна одна закономірність - їх легко створити, і так само швидко вони можуть зникнути. 
Ці бібліотеки є досить індивідуальними, не схожими одна на одну, проте форми роботи і обслуговування є звичними як для публічних бібліотек: видача книг додому, читання вголос, обговорення прочитаного, лялькові спектаклі.

У Японії читають не тільки у бібліотеках, серед дорослих є чимало таких, які полюбляють цікаво провести час із книгою у кафе. Останнім часом, у Японії стали з'являтися і користуватися популярністю "ехон-кафе" ("ехон" - книжка-картинка). Одне з таких кафе знаходиться в Токіо - Cafe See More Glass. В меню є чай, кава, десерти, декілька нехитрих обідніх страв та близько 2500 книг. Читання - є хорошим відпочинком після важкого робочого дня.
 Подібне за своїм призначенням і не менш популярним є манґа-кафе, де можна почитати манґу (різновид японських коміксів), відпочити, і навіть заночувати у спеціальних кабінках. Відвідувачі кафе оплачують час перебування, їм надається доступ до Інтернету, відеоігор, тут можна перекусити та прийняти душ. У деяких "кафе" обладнані дитячі кімнати, де мама може залишити дитину на певний час, допоки сама читатиме манґу.

Манґаманія в Японії набула надзвичайно великих розмірів. Комікси читають усі – чоловіки і жінки, школярі і студенти, клерки і професори. У Кіото, колишній столиці Японії засновано Міжнародний Музей Манґи (2006). У збірці музею налічується більше 200 тисяч примірників коміксів. Окрім читання, в музеї можна взяти участь у різноманітних заходах, а для дітей проводять заняття із малювання манґи.



Музей Манга - чудове місце для відпочинку в Кіото.
 


Як ви, гадаєте, до чого ще додумалися вигадливі японці?... У 2015 році в Токіо відкрито перший хостел-бібліотеку Book and Bed , де можна почитати одну із декілька тисяч книг англійською та японською мовами, або переночувати. Замість кімнат і ліжок у хостелі здаються відсіки на книжкових полицях. Кожен відсік обладнаний освітленням і постільною білизною, є полички для одного і двох відвідувачів. Замість кімнатних дверей - щільні фіранки.

Ідея принесла успіх для творців, і 2 грудня 2016 року відкрито для відвідувачів вже другий хостел Book And Bed - цього разу в Кіото.

Ось така вона, дивовижна і книжко-читацька Японія))

Немає коментарів:

Дописати коментар