пʼятницю, 1 червня 2018 р.

Хай щастя усміхається кожній дитині


Уже традиційно 1 червня відзначаємо Міжнародний день захисту дітей ‒ прекрасне свято радості та надії. Діти - справжнє диво, вони дарують батькам і рідним масу нових емоцій, позитивний заряд енергії, колосальну силу любові та щастя.

Офіційним символом свята є прапор. В центрі зеленого полотна зображено знак Землі, а навколо нього розміщені фігурки ‒ червона, жовта, синя, біла і чорна. Усі вони символізують гармонію, різноманітність, терпимість та  зростання.


Не у всіх країнах світу День захисту дітей відзначають саме 1-го червня: так, наприклад, у США - це перша субота червня; Канада, Філіпіни, Ізраїль - 20 листопада, Колумбія - 4 липня, Іспанія - 5 січня.
Головною метою свята є: привернення уваги громадськості до проблем дитинства, а також сприяння духовному, фізичному та інтелектуальному розвитку малечі.



Цікаве про дітей

  • З давніх-давен люди виготовляли різноманітні дитячі забавки, наприклад, в  Індії знайдено іграшки, які датуються приблизно ІІІ тис. до н. е. Уже тоді діти бавились свистками у вигляді птахів та іграшковими мавпочками.
  • На території України знайдено ляльку з глини  розміром понад шість сантиметрів, яка датується V ст. до н. e. Унікальним є те, що руки та ноги цієї фігурки можуть рухатися. 
  • Сьогодні, за деякими підрахунками, близько 30 елементів конструктора Лего припадає на кожного жителя планети, але далеко не у кожної дитини є хоча б одна деталь.
  • Останнім часом почастішали випадки проковтування малюками дрібних елементів, тому в пластмасу стали додавати особливу речовину, яка світиться на рентгенівських знімках.
  • У Європі до виготовлення м’яких іграшок ставлять досить високі вимоги: наприклад, голова плюшевого ведмедя для дітей віком від 3 років повинна витримати вагу не менше10 кг.
  • Французький король Людовик XIV у 17 столітті видав спеціальний указ про формування навчальної бібліотеки із римської та грецької класики, адаптованої до дитячого сприйняття. Указ був виданий спеціально для освіти та виховання його сина. Книг було настільки багато, що роботу завершили через 28 років, коли у його нащадка вже були свої діти.
  • Зауважте! 4-6 років - найсприятливіший вік для навчання дитини читанню. 
  • Вчені стверджують, що малюкам, які в дитинстві активно повзали, навчання дається легше, аніж тим, які одразу почали ходити.
  • Найвідомішими дітьми-вундеркіндами сучасності  є: Мікаела Фудоліг (1991) - займається еконофізикою (Філіпіни), Акрит Ясвал (1993) - науковець прикладної хімії (Індія), Тейлор Вілсон (1994) - фізик (США), Камерон Томпсон (1997) - математик (Великобританія), Пріянши Сомані (1998) - математик (Індія), Акім Камара (2000) - скрипаль (Німеччина), Ітан Бортник (2000) - музикант (США).

Пропоную обрати книгу на літо :)

Арєнєв, Володимир. Місто тисячі дверей : повість для дітей від 10 до 110 років, великих і малих / В. Арєнєв, В. Пузій ; іл. О. Продан. - Харків : Віват, 2017. - 222 с. : іл. - (Щось цікаве).


Чарівний світ зовсім поруч, потрібно лише знайти туди шлях. Хлопчик на ім’я Юхимко знайшов заповітні Двері, намальовані чарівним Пензлем і потрапив до фантастичного міста Охи. Але грізному Поряднику не до вподоби яскраві фарби чудового світу, лиходій прагнув перефарбувати його у тьмяний сірий колір… Чи вдасться Юхимові врятувати жителів Охи?



Волок, Людмила. Пригоди Лапунчика та Хрюндика / Л. Волок ; іл. Л. Ф. Гамарц. - Харків : Юнісофт : Талант, 2017. - 127 с. : іл. - (Найкращий подарунок).


Що можуть утнути допитливі й вигадливі малі бешкетники? Ти як гадаєш? Правильно, що завгодно! Навіть якщо ці малюки пухнасті й трохи боязкі, вони раз у раз потрапляють у таку халепу, що їхні батьки спочатку хапаються за серце, а вже тоді кидаються на допомогу своїм любим діточкам. Тож запрошуємо тебе до пригод разом із невгамовними друзями Лапунчиком і Хрюндиком!





Ленк, Фабіан. 1000 пригод на морі : книжка-квест / Ф. Ленк ; з іл. О. Шютца ; пер. з нім. О. П. Ковальової. - Харків : Юнісофт : Талант, 2017. - 105 с. - (1000 пригод, які ти обираєш сам).


Ти хочеш обирати свій шлях? Книжка-квест приховала під своєю обкладинкою аж 1000 пригод. Варіантів розвитку сюжету дуже багато! І кожен помилковий крок чаїтиме небезпеку. Відчуй себе юним дайвером, спортсменом і мандрівником, який подорожує на Великому Бар’єрному Рифі в Австралії. Тож, вирушаймо!




Вдовиченко, Галина. 36 і 6 котів : вусато-хвостата історія для дітей / Г. Вдовиченко ; мал. Н. Гайда. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 135 с. : іл.

36 і 6 котів – саме стільки, не більше й не менше хвостатих героїв – оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової, попри її бажання. Але серце непоступливої господині до котів-безхатьків прихилила киця-сфінкс Баронеса. Ані пані Крепова, ані її племінник Стас навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення у їхнє маленьке помешкання 36 дорослих і 6 маленьких котів.



Винничук, Юрій. Чудернацькі казки : для дошк. в. / Ю. Винничук ; іл. І. Борисової ; худож.-оформл. В. М. Карасик. - Харків : Фоліо, 2017. - 24 с. : іл. - (Дитячий світ).

Із книжки ти дізнаєшся про те, як мандрівна Ковбаска упоралася зі злою Відьмою, про пана Таляпса, який любив ходити по калюжах і робити ногами «таляпс, таляпс», про мешканців мармуляди – Жовтого Марамульда та маленьких Марамульок, а також про пана Зюм-зюма, що нібито мав синє волосся і кучеряві очі й ніяк не міг потрапити до власної хати…


Стрековська-Заремба, М. Беррі, гангстер і купа клопотів / М. Стрековська-Заремба ; мал. Й. Заґнер-Колат ; пер. з пол. І. Котлярської-Фесюк. - Харків : Школа, 2017. - 157 с. : іл. - (Нова дитяча книга).


Книжка розповідає про хлопчика Кубу, якому здається, що життя в нього нудне та одноманітне, тимчасом як інші діти мають неймовірні пригоди. Та й друзів у Куби всього-на-всього двоє - гарний, мов дівчинка Войтек та потворний кудлатий пес Беррі. Що за несправедливість! Аж ось доля усміхається і Кубі. Адже в околиці з’являється справжній... гангстер, а з ним і купа клопотів.



Тишка, Агнєшка. Зося з вулиці Котячої йде по сліду / А. Тишка ; мал. А. Рачинської ; пер. з пол. Л. Жекової. - Харків : Школа, 2017. - 255 с. : іл.

Настання осені було б набагато приємнішим, якби не новий шкільний рік, що саме о цій порі падає на людей, як грім з ясного неба. Ніби й відомо, що початок шкільного року неминучий, але все одно це завжди шок. У всякому разі для Зосі, бо тепер її життя обмежується школою та будинком. Хоча це не зовсім так. Бо в цій книзі на тебе чекає зустріч із Похмурою Пампірою, приколи на даху та інші захопливі пригоди!



Сендак, Моріс. Там, де водяться диковиська / М. Сендак ; пер. з англ. В. Шапорда ; намал. М. Сендак. - Харків : Читаріум, 2017. - 40 с. : іл.


"Там, де водяться диковиська" є однією з найпопулярніших книжок-картинок у світі. Книжка розповідає про подорож маленького Макса "туди, де водяться диковиська". Безстрашний хлопчик зміг причарувати диковиськ і став справжнісіньким королем. Книжку написав і намалював Моріс Сендак.



Нордквіст, Свен. Де це Петсон? / С. Нордквіст ; пер. зі швед. Г. Кирпи. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2017. - 16 с. : іл. 

У книзі "Де це Петсон?" описано пригоди двох нерозлучних друзів старого дідуня Петсона і його кота Фіндуса. А де це Петсон? - Фіндус питає у всіх, кого стрічає, та ані кури, ані мишустики не можуть відповісти йому на це запитання.



Купцова, Любов. Майка і Смугастик / Л. Купцова ; мал. Ж. Миронюк. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 95 с. : іл.



Ця невеличка пригодницька повість про двох друзів - кота Смугастика та дику руду білочку Майку. Їм ніколи не буває нудно, адже довкола стільки див! Чи не диво, що волохата гусінь перетворюється на яскравого метелика? Чи не диво, що зайчик Вухань "захворів на вірші"? А чому синьокрила бабка вважає, що винайденням вертольота люди завдячують їй?




Андрусяк, Іван. 28 днів із життя Бурундука : повісті та оповідання / І. Андрусяк ; худож. Г. Осадко. - Київ : Фонтан казок, 2017. - 215 c. : іл. - (Книжка про мене).

Коли однокласники обзивають тебе Бурундуком та ще й насміхаються, бо ти не вмієш стрибати через козла і лазити по канату, — тоді на душі так кепсько, що ти готовий на будь-що, аби тільки довести усім, хто такий Івась Бондарук насправді. Тож хлопець, якого ніхто не сприймає всерйоз, вирішує додати собі виграшних балів в очах однокласників, заручившись допомогою… нечистої сили! Про те, на які жертви довелося піти Івасю, щоб надбати собі доморощеного дідька, йдеться в повісті «8 днів з життя Бурундука». А в оповіданнях, які також увійшли до книжки, розповідається, як Бурундук розгадував таємницю загадкових нічних кроків, які лунали зі старого креденса, намагався стати алхіміком і вистежував дівчинку, якій симпатизує.

Дерманський, Сашко. День народження привида : казки / С. Дерманський ; мал. Л. Франко. - Київ : Фонтан казок, 2017. - 47 с. : іл.


На День народження до привида Сашуки Писуки прийдуть усі його гості друзі-привиди – Зловісна Марта, Гарнюня Гапуня, Балухатий Блюм, Рудий Зуб, Май Онес, і навіть Зелепонь Квартальна… В кожного буде своя історія – химерна, розбишацька, страшненька, повчальна, добра – і неодмінно весела! А ще серед гостей-привидів буде хтось маленький, з голови до ніг загорнутий у простирало, хто дуже любить смакувати ірисками. Цікаво, хто це?...



Любі діти! Бажаю вам рости здоровими, щасливими і впевненими у власних силах!



Використані джерела:
100 цікавих фактів про дітей. - Режим доступу https://senfil.net/index.php?newsid=74.
Найталановитіші діти-вундеркінди нашого часу // Шкільна бібліотека. - 2017. - № 1. - С. 59-60.

Немає коментарів:

Дописати коментар