вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Смачна тема - шоколадна

Що ми знаємо про...?
 

Насамперед те, що він - cмачний, корисний, поживний, а ще справжній каталізатор радості і щастя. Словом, цей смаколик обов'язково має бути у вашому раціоні. Основним компонентом шоколаду є боби какао, мигдалеподібне насіння, що міститься в плоді (стручку) шоколадного дерева, батьківщиною якого є Центральна Америка, тропічні ліси Амазонки.
Плоди какао важкі та великі - завдовжки 20-40 см, вкриті міцною оболонкою жовтого або червоного кольору. У середині плоду знаходиться ніжна, схожа на желе, блідо-рожева м'якоть, у якій міститься 20-60 зернин. Це і є дорогоцінні какао-боби.
Про цей смачний продукт ми дізналися від іспанських завойовників, які у 16 столітті захопили стародавню столицю імперії ацтеків. Із зерен бобів какао індіанці готували особливий напій "чоколатль", який мав чудодійну силу: розганяв смуток і сповнював тіло легкістю та бадьорістю. 
Для справжніх гурманів не існує іншого шоколаду, окрім чорного. Його виробляють з порошку какао, цукрової пудри та какао-олії. Молочний шоколад має менший вміст какао. До нього додають більше цукру, сухе молоко, какао-олію та інші наповнювачі. Білий шоколад готують з какао-олії, сухого молока та цукру. Для виготовлення пористого шоколаду використовують спеціальну технологію, завдяки якій у шоколадній масі утворюються повітряні бульбашки.
Зараз шоколад є найпопулярнішим компонентом кондитерських виробів у світі, з нього виготовляють цукерки, гарячі та холодні напої. А шоколадні вироби, відлиті у різноманітні форми, стали традиційними атрибутами новорічних, різдвяних та великодніх свят.
А ось і підбірка бібліотечних книжок із шоколадним присмаком))
Дал, Роальд. Чарлі і шоколадна фабрика / Р. Дал ; пер. з англ. В. Морозов . - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. - 240 с. : іл.
"Чарлі і шоколадна фабрика" — найпопулярніша книга Роальда Дала про бідного хлопчика, якому раз на рік, в його день народження дарували єдиний дарунок - маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому з ним трапляється неймовірна пригода, яка не залишить байдужими ані дітей, ані дорослих. Вперше роман було опубліковано в США 1964 року. За мотивами цієї книги було створено дві екранізації: «Віллі Вонка і шоколадна фабрика» (1971), а також «Чарлі і шоколадна фабрика» (2005).



Гербіш, Надійка. Теплі історії до шоколаду / Н. Гербіш. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2013. - 143 с. : іл.
Ця книжка — збірник добрих, теплих, шоколадних, цілющих слів. Тут містяться історії про різних людей, життя, любов, слова, дружбу, смуток, пошуки, усміх, подорожі, домашню випічку, міста, кутові будинки, про велосипеди, кіно й картини, про музику і книжки, про маленькі дрібниці й великі зміни.

Шоколадні вірші про кохання / упоряд. М. Савка ; іл. Н. Каламєєць. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2012. - 57 с. : іл.
«Шоколадні вірші про кохання» – талісман для закоханих. До збірки увійшли вірші поетів кількох поколінь. Загалом – 17 авторів. Книжка має власний характер та особливий шарм. З кожної сторінки немов злітають аромати кавових чи шоколадних коктейлів у вигадливих горнятках. Тістечка та печиво, цукерки з льодяниками, шматочки і цілі плитки шоколаду просто вистилають розворот за розворотом, створюючи солодкий настрій.

Яґелло, Йоанна. Шоколад із чилі = Czekolada z chili : роман / Й. Яґелло ; пер. з пол. Б. Антоняк. - Львів : Урбіно, 2015. - 287 с.
Чи доводилося Вам куштувати шоколад із чилі, де солодкий смак поєднується з гіркотою? Саме його нагадує життя 17-річної Лінки, яка щойно вступила до омріяного ліцею. Вона відшукала давно втрачену сестру й нарешті розібралася у своїх почуттях до Адріана. Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте, не все так безхмарно. На навчання Лінці доведеться заробляти, мама не в стані сплатити за дорогий приватний ліцей, стосунки із сестрою теж не завжди ідеальні. Крім того, хлопець їде навчатися до Лондона, а це означає кількамісячну розлуку. Що ж, може, кохання не завжди мусить бути солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чилі?
А на завершення - декілька рецептів шоколадної випічки


Петчет, Фіона. Шоколад. Кулінарна школа / Ф. Петчет, ; іл. Дж. Екер ; пер. з англ. В. Наливаної. - Київ : Країна Мрій, 2013. - 63 с. : іл.


Смачного))

Немає коментарів:

Дописати коментар