Рекомендації до проведення конкурсу «Найкращий читач Львівщини – 2015»

1. Загальні положення

Конкурс дитячого читання «Найкращий читач Львівщини – 2015» ( далі – Конкурс) є відкритим і проводиться як творче змагання дітей в усіх населених пунктах Львівської області.

Організаторами Конкурсу є: Громадська організація «Форум видавців» , Львівська обласна бібліотека для дітей.

2. Мета і завдання Конкурсу

Конкурс проводиться з метою:

  • підвищення рівня особистого розвитку дітей через заохочення їх до систематичного читання;
  • підвищення суспільного значення і ролі бібліотек в процесі соціальної адаптації і набуття культурної компетентності дітей.

Завданням Конкурсу є:

  • вироблення у дітей навичок самостійної роботи з книгою,
  • читання: критичного аналізу, переосмислення прочитаного;
  • залучення до участі у Конкурсі якомога більшої кількості дітей відповідного віку;
  • створення передумов для поступового збільшення кількості учасників, активна робота по залученню до читання дітей, які не мають навичок чи потреби постійного читання;
  • популяризація найкращих надбань української і світової класичної й сучасної літератури;
  • привернення громадськості, засобів масової інформації до проблем дитячого читання.

3. Проведення Конкурсу

Конкурс проводиться серед дітей-учнів 6-7 класів з 15 березня до 28 квітня 2015 року у три етап:

1-й етап (відбірковий) – проводиться з 15 березня – 15 квітня 2015р. в усіх дитячих і сільських бібліотеках (філіях) населених пунктів Львівської області.

2-й етап (міський/районний) - проводиться з 15 квітня – 26 квітня 2015р. в районних (міських) дитячих бібліотеках.

3-й етап (обласний) – проводиться 28 квітня 2015р.

Обласний конкурс «Найкращий читач Львівщини – 2015» може проводитись в довільній формі (театралізованій, ігровій та ін.) за вибором відповідальних за його проведення.

Порядок проведення Конкурсу

Перший етап  (15 березня – 15 квітня) 1-й етап (відбірковий). Дитячі та сільські бібліотеки всіх населених пунктів Львівщини проводять перший етап у довільній формі (у вигляді літературної гри, вікторини, письмових завдань що).

Учні 6 та 7 класів, які бажають взяти участь у конкурсі, зголошуються до сільської бібліотеки (філії). Конкурс є відкритим, тому до участі в ньому допускаються діти відповідного віку, як читачі бібліотеки, так і ті, які не є читачами бібліотеки.

З метою залучення якомога більшої кількості дітей до участі в конкурсі, бібліотекар здійснює широку рекламу конкурсу в школах свого населеного пункту.

Бібліотекарі дитячих та сільських бібліотек реєструють всіх охочих, інформують про умови Конкурсу, рекомендують книжки до читання.

Результатом проведення першого етапу конкурсу є визначення двох переможців (6 та 7 кл.), які отримують звання «Найкращий читач бібліотеки».

За підсумками першого етапу у районну бібліотеку для дітей надаються списки учасників та протокол засідання журі з даними про двох переможців (6 та 7 клас). Переможці 1-го етапу беруть участь у 2-му етапі.

Другий етап  (15 квітня – 26 квітня)

2-й етап (міський/районний) проводиться в районних (міських) дитячих бібліотеках.

Відповідальним за проведення 2-го етапу конкурсу є заступник директора  ЦБС по роботі з дітьми.

Форма проведення 2-го етапу Конкурсу довільна (у вигляді літературної гри, вікторини, письмових завдань тощо). Журі визначає 2-х переможців, які отримують звання «Найкращий читач району (міста)».

Координатор 2-го етапу подає до Львівської обласної бібліотеки для дітей списки всіх учасників 1-го та 2-го етапів та протокол, у якому визначені переможці 2-го етапу та списки прочитаних переможцями 2-го етапу книжок (поза шкільною програмою), фото з конкурсу.

Інформацію подавати за електронними адресами [email protected] ; [email protected] або поштою: 79008, м.Львів вул.В.Винниченка, 1.

Умови проведення конкурсу
розіслав науково-методичний відділ
Львівської обласної бібліотеки для дітей