четвер, 21 березня 2024 р.

"Діти обирають ті книжки, яким вірять", - Леся Воронина

"Треба писати так, щоб дитині було цікаво дізнатися, що ж станеться з героями далі", - такого принципу дотримується відома українська письменниця Леся Воронина. Дітям дуже подобаються вигадливі й дотепні історії авторки, бо в них багато сміху, гумору й жартів. Найпершим слухачем маминих оповідок був син Євген. А далі почали писатися й видаватися книги, не просто книги, а цілі серії. Популярна серія детективів про нездоланного Суперагента 000 Грицька Мамая уже стала легендою, як і пригодницькі науково-фантастичні повісті серії "Таємного товариства". Премією "Дитяча книга року ВВС" (2012) відзначено видання "Таємне товариство боягузів, або Засіб від переляку № 9". Також улюбленими книжками української дітвори є: "Прибулець з Країни нямликів" (і продовження - "Нямлик і балакуча квіточка"), "Хлюсь та інші", серія книг "Слон на ім'я Ґудзик", "Планета Смугастих Равликів" та багато інших історій.
Сьогодні, 21 березня, день народження Лесі Воронини. Вітаємо іменинницю, зичимо міцного здоров'я, творчого натхнення й нових цікавих видань!
Уже традицією для нас стало - готувати огляд книг письменників-іменинників, тому нині презентуємо цей відеоролик.


Цікава інформація про письменницю на цих ресурсах:

середу, 20 березня 2024 р.

Метеликові метаморфози

У книжці-картинці "Метелики перетворюються" Галини Вдовиченко  - справжній метеликовий рай. Метеликові метаморфози пурхали із сторінки на сторінку, а ми тільки щиро дивувалися. Вони були скрізь: на галявині, шпильках для волосся, маскувальних сітках, у вигляді тату, концертній краватці, на паперовому аркуші. І, що важливо, від їхнього майстерного перетворення відчувалися любов, захист, краса, надія і відродження!
Друзі! Доєднуйтесь до цьогорічної Регіональної акції «Березень. Читають всі!» і читайте з нами книги Галини Вдовиченко))




четвер, 14 березня 2024 р.

Українська мама "Джуді Муді"

Спитайте у бібліотекаря, що любляють читати сьогодні діти? Беззаперечно, вам вкажуть на серію пригод третьокласниці Джуді Муді та її друзів, авторкою яких є американська письменниця Меґан МакДоналд. Переклад цих захопливих історій (уже 16 частин!) здійснила українська письменниця із Черкас - Наталія Ясіновська, яка понад 10 років живе в США, пише і видає власні книги для дітей та підлітків ("Лізка Мармизко", "Таємниця схованого острова", "Шоколадне печиво", "Несподіване кіно", "Українка по-американськи", "Любов, дідусь і помідори", "Любов, Америка і світло").
Сьогодні, 14 березня, день народження "української мами" Джуді Муді! Щиро вітаємо Наталію Ясіновську зі святом, зичимо міцного здоров'я, натхнення, здійснення бажань, реалізації задумів та багато нових книг!
Запрошуємо разом з нами поринути у творчий світ письменниці у цьому відео-, книгоогляді))


 

пʼятницю, 8 березня 2024 р.

Спілкуємося з Тарасом Шевченком у чаті


Напередодні ювілею Тараса Шевченка нам вдалося з ним поспілкуватися!))  Поговорили про його  творчість,  трішки про особисте. В результаті отримали класний інтерактивний діалог і не менш цікавий досвід. Задоволені, не те слово. 

А тепер по суті: наша розмова відбулася завдяки штучному інтелекту на освітній платформі  "На Урок", де створено спеціальний чат на основі ChatGPT - "Чат "На Урок": спілкування з видатними постатями минулого". Тут можна побудувати діалог із відомими особистостями всеукраїнського та світового масштабу. Ми ж почали з Тараса Григоровича, і що з того вийшло? - дивіться у скріншотах))
А кого б ви обрали "співрозмовниками"? Повний перелік можна переглянути за цим посиланням: https://naurok.com.ua/chat




пʼятницю, 1 березня 2024 р.

Письменник і воїн

Багато українських письменників і письменниць поставили сьогодні свою літературну діяльність на паузу, перебуваючи на захисті нашої країни. Дехто з них одразу пішов воювати з початку повномасштабного російського вторгнення, інші доєдналися трохи згодом, але точно знаєм, що з кожним днем їх стає усе більше. 
Львівський письменник Богдан Коломійчук, який зараз теж на війні, якось сказав: "Знімаю капелюха перед музикантами, які беруть зі собою на фронт інструменти і музикують в окопах. Так само - перед письменниками, яким вдається зараз писати.” 
3 березня будемо вітати наших улюблених авторів з професійним святом - Всесвітнім днем письменника. При нагоді хочемо відзначити тих, хто пише для дітей і зараз боронить нашу Україну - Сергій Гридін, Сергій Пантюк, Сергій Лоскот, Віталій Запека, Олександр Михеда, Павло Матюша. Шана і низький уклін їм усім! Вдячні кожному за їхню щоденну працю на фронті! 
Вічна пам'ять тим, кого уже нема з нами - Володимир Вакуленко, Вікторія Амеліна.




понеділок, 26 лютого 2024 р.

Леся. Мандрівний клубочок

25 лютого - день народження Лесі Українки. Хотілось би відзначити одне з кращих біографічних видань для дітей про геніальну письменницю - книгу Наталки Малетич «Леся. Мандрівний клубочок» (видавництво "Портал"). Це надзвичайно цікава розповідь про видатну українку з маловідомими фактами її життя. 
Що любила Леся Українка, чим захоплювалася? Чому сумувала і кому писала свої листи? Скільки знала мов і як навчалася? Який любила одяг? І чому багато мандрувала? 
Перед нами постає Леся, яку рідні у дитинстві кликали ніжно Лося - Лоруся - Леся, а ще Зея - Зеїчка - Зеїсок. Вона ж себе називала boule vagabonde (з фр. «клубок-мандрівник»). Дізнаємося про Лесю, як самокритичну, дотепну, турботливу, саможертовну, принципову жінку, Лесю, яка отримала якісну домашню освіту, знала десять іноземних мов, дуже любила музику і добре грала на фортепіано. 
Можна багато розповідати про геніальну поетесу, ми ж пропонуємо переглянути віртуальну виставку за книгою Наталки Малетич. А саме видання можна почитати в нашій Леотеці.








пʼятницю, 23 лютого 2024 р.

"Дитячі книжки — це мій спосіб співбуття з власними дітьми", - Катерина Міхаліцина.

23 лютого - День народження української письменниці, перекладачки, редакторки й фрілансерки Катерини Міхаліциної. Вітаємо її з уродинами, бажаємо творчого натхнення й ще більше яскравих книжкових новинок для наших читачів!
“Якщо чесно, я ніколи не планувала стати письменницею. Книжки, щоправда, завжди були важливою частиною мого життя”, - сказала в одному інтерв'ю Катерина Міхаліцина. Сьогодні ж її книги люблять, читають, перевидають і перекладають, а кожною новинкою авторки ретельно поповнюється фонд Леотеки. 
Інформацію про письменницю можете почитати на нашій вебсторінці - http://tinyurl.com/5684dhrz 
А з нагоди уродин Катерини Міхаліциної пропонуємо огляд її видань для дітей)




вівторок, 20 лютого 2024 р.

Як не крути, та все ж два чоботи - пара! (про українські фразеологізми до Міжнародного дня рідної мови)

Українська мова ба­гата на крилаті фрази, прислів'я та приказки. А ще у ній чимало висловів, які важко зрозуміти чи пояснити. Наприклад, що означає "варити воду", "баглаї напали" або "чверть на камізельку"
Усі ці дивні й незрозумілі вирази, які час від часу нам трапляються, є фразеологізмами.
Письменниця й мовознавиця Леся Мовчун, перечитавши й переглянувши у дитинстві багато різних українських словників (орфографічних, тлумачних, синонімів), вирішила створити такий словник, який буде цікавий, насамперед, дітям. Так з'явилося видання "Чому два чоботи - пара?" із 26 оригінальними фразеологізмами та їх тлумаченнями. Тут багато малюнків, а також віршів, оповідань та казок. Їхніми героями є діти, які потрапляють у різні ситуації. У кожному художньому творі зустрічаються фразеологізми, їх пояснення, а також доречність їх вживання. Переконані, що прочитавши цей словничок, він може стати одним із улюблених))

Пограємо у вікторину і дізнаємось значення незвичних фразеологізмів!


Інформацію взято із книги:
Мовчун, Леся. Чому два чоботи - пара? : твій цікавий словник фразеологізмів / Леся Мовчун ; мал. Лесі Дубницької. - Київ : Видавництво "Світич", 2023. - 143 с. : іл.

пʼятницю, 2 лютого 2024 р.

Зарубіжні книги-ювіляри 2024

"Робін Гуд", "Робінзон Крузо", "Айвенго", "Снігова королева", "Три мушкетери", "Таємничий острів", "Володар перснів", "Планета людей", "Мері Поппінс" - як ви гадаєте, що об’єднує усі ці видання?
А те, що вони: є улюбленими книгами багатьох поколінь; за їхніми сюжетами зняті фільми, мультсеріали, поставлені вистави, опери та балети; створені комп'ютерні ігри; написані пісні, балади, сиквели; ці книги багаторазово перекладалися на різні мови світу; а деякі твори взагалі стали літературними сенсаціями.
А ще, що об’єднало усі ці видання? - це те, що вони є книгами-ювілярами 2024 року! Ось таку добірку ми зробили для вас у цьому огляді)) 



вівторок, 30 січня 2024 р.

Слово про відомого "Тореадора" (до дня народження Всеволода Нестайка)

"Гадаю, особливо представляти цього письменника не треба. Варто назвати лишень саме його прізвище - Всеволод Нестайко! - і відразу ж на обличчях переважної більшості дітей заквітнуть усмішки, а в очах їхніх мам і тат заграють веселі бісики. Та й чимало бабусь і дідусів це прізвище не залишить байдужими: вони тут же засвітяться сонечками, бо пригадається їм власне дитинство", - Анатолій Костецький.
30 січня народився класик української дитячої літератури Всеволод Нестайко (1930-2014).
Що нам відомо про знаменитого "Тореадора"? А те, що:
  • у дитинстві мріяв стати капітаном далекого плавання;
  • улюбленим письменником був Марк Твен ("Без пригод Тома Сойєра і Гекльбері Фінна я собі свого дитинства не уявляю");
  • перше оповідання написав у 8 років (про відважного мисливця, який полював на бенгальського тигра в Африці);
  • першою книжкою Всеволода Нестайка є "Шурка і Шурко" (1956) - про пригоди двох першокласників (за парту до бешкетника Шурка посадили відмінницю Шуру - "просто зошит із чистописання, а не людину");
  • "Дивовижні пригоди в лісовій школі" писалися більш ніж 20 років;
  • сюжетом до популярної трилогії "Тореадори з Васюківки" стала подія, яка трапилася з двома жвавенькими хлопцями, котрі заблукали у колгоспній кукурудзі, а дорогу додому вони знайшли за гучномовцем, коли увімкнули сільське радіо;
  • трилогію було екранізовано у 1965-му, стрічка Самарія Зелікіна «Тореадори з Васюківки» отримала гран-прі у Німеччині, першу премію в Австралії. Для показу її закупили 72 країни світу, але глядачі в Україні фільму так і не побачили (цензорам не подобалося, що радянські школярі тільки й роблять, що бешкетують);
  • у 1979 році Міжнародна Рада з дитячої та юнацької літератури внесла трилогію "Тореадори з Васюківки" до Особливого Почесного списку Г. Х. Андерсена.
Всеволод Нестайко є лауреатом багатьох премій і нагород, але, як казав сам письменник : "Найбільше його авторське серце гріють не відзнаки, а читацька неослабна увага".


Джерела:
Бо в дитинстві був рудий... : [про Всеволода Нестайка] // Костецький, Анатолій. Пригоди славнозвісних книг / А. Костецький. - Київ : Видавництво "Початкова школа", 2005. - С. 69-80.

середу, 24 січня 2024 р.

Українські книги-ювіляри 2024

Наш тур "Книгами-ювілярами 2024" триває. У попередньому дописі ми розповідали про стародруки 16-17 століття, сьогодні ж нашу естафету підхопили видання українських класиків та сучасників. 
Чимало видатних творів отримали своє сценічне втілення на театральних сценах України, а також збагатили українське кіномистецтво. До прикладу: славетна п'єса "Наталка Полтавка" написана 205 років тому, а й досі є шанованою й популярною. З часу публікації "Мина Мазайла" минуло 95 років, а висвітлені автором проблеми залишаються злободенними (бо й досі не перевелися манкрути "мазєніни"). Уже 55 років правдивим дороговказом з виховання щасливої дитини служить книга великого педагога В. Сухомлинського "Серце віддаю дітям". А без "Крамнички тітоньки Мальви" Сашка Дерманського (10 років з часу видання) українська дітвора й не уявляє Різдва. 
Звісно, тут згадка лише про декілька видань. Більше інформації про книги-ювіляри дивіться у нашій добірці. Переконані, що у ній знайдуться й ваші улюблені твори, які захочеться перечитати)



четвер, 18 січня 2024 р.

Українські стародруки 16-17 століть. Книги-ювіляри 2024

Щодня у світі видруковуються мільйони нових книг. А є такі, яким уже сотні років. До таких сотенних відносяться львівські стародруки Івана Федоровича "Апостол" та "Буквар" (1574). З цих видань стартувало книгодрукування на українських землях.
Цьогоріч нашим цінним надбанням виповнюється аж 450 років!!! 
Для яких ще українських стародруків 2024-й рік є ювілейним? - про це у нашому огляді.



середу, 17 січня 2024 р.

Українські діти підкорюють світ!

Біогенна утилізація поліетилену, відстеження перешкод для безпілотників, папір з опалого листя, бандаж, який замінює МРТ та багато іншого – усе це винаходи українських школярів.
Наші геніальні діти здатні не тільки зробити Україну країною майбутнього, а й змінити на краще весь світ! 
До Всесвітнього дня дитячих винаходів ми підготували відеоролик про юних науковців та їхні проекти)



вівторок, 2 січня 2024 р.

Обране 2023-го

Підсумовуючи книжковий 2023 рік, зупинимось на виданнях, відзначених у літературних конкурсах. Звичайно, робимо акцент на дитячій літературі, бо вона у нас в пріоритеті. А ще цікаво звірити: які серед обраних видань є у нашому леотечному фонді?
Отже, літературна премія Книга року ВВС 2023 у категорії "Дитяча Книга року ВВС-2023" сформувала шорт-лист з такої п'ятірки:
  • Єгорушкіна Катерина. Наш підліжковий космос (Харків. Віват) 
  • Мак Юлія. Толіки. Про тих, хто перемотував касету олівцем (Київ. Лабораторія)  
  • Малкович Іван. Анна Ярославна: київська князівна - королева Франції (Київ. А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА) 
  • Ран Юліта. Дзеркало бажань (Харків. АССА)
  • Ткачук Галина. Блакитний записник (Харків. Віват)

Окрім перечислених вище (короткий список), довгий список премії "Дитяча Книга року ВВС-2023" охоплює ще такі видання:
  • Сашко Дерманський. Тю! - сказав їжачок (Харків. Віват)
  • Юлія Ілюха. Зеро (Харків. Ранок)
  • Олександр Михед. Котик, Півник, Шафка (Львів. Видавництво Старого Лева)
  • Ірина Озимок. У місті є я. І не лише (Київ. #книголав)
  • Марія Олекса. Перші (Київ. Віхола)
  • Галина Пагутяк. Око світу (Київ. А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)
  • Марія Правда. Бабуся та рак (Чернівці. Чорні вівці)
Всього до довгих списків увійшло 40 видань (книги для дітей і дорослих) зі 139, які видавництва подали на конкурс. 

Перелік найкращих українських книжок, виданих 2023-го, Український ПЕН-клуб сформував із 179 видань (прозові, поетичні новинки, переклади, нонфікшн, твори для дітей, мистецькі видання і гуманітаристика). З них 53 - для дітей та підлітків. А це:

Українська художня література для дітей та підлітків
  • Андрусяк Іван. Різдвяні справи детектива Жерара (Харків. Vivat)
  • Андрусяк Іван. Дядько Барбатко сміється (Тернопіль. Навчальна книга - Богдан)
  • Андрусяк Іван. Хочу бути зайчиком (Харків. Школа)
  • Багряна Анна. Годинник Аріадни (Тернопіль. Навчальна книга - Богдан)
  • Бедрик Юрій. Динозавромовки (Тернопіль. Навчальна книга - Богдан)
  • Венгринюк Христя. Малючки. Емма та Ліза (Чернівці. Чорні вівці)
  • Гедеонов Олексій. Ольвія. Зима змін (Харків. АССА)
  • Давидова Оксана. Привидуся (Тернопіль. Навчальна книга - Богдан)
  • Єгорушкіна Катерина. Пічка (Київ. Портал)
  • Єгорушкіна Катерина. Наш підліжковий космос (Харків. Vivat)
  • Живка Зоряна. Ангел на ймення Грушка (Львів. Свічадо)
  • Іваненко Аня, Полосіна Женя. Блекаут. Хроніки нашого життя під час війни росії проти України (Yakaboo Publishing)
  • Кирилова Валентина. Балет. Перший пірует Стефанії (Моя книжкова полиця)
  • Кисельова Катерина (Катя Сіль). Казки навиворіт (Харків. Vivat)
  • Кольцова Саша. Зубна поліція (Львів. Видавництво Старого Лева)
  • Кочубей Саша. (не)Розкрита справа Говорухи (Тернопіль. Навчальна книга - Богдан)
  • Купріян Ольга. Панна Софія (Харків. Ранок)
  • Лавренішина Анастасія. Люба Жу. Садові казки (Харків. Vivat)
  • Лівін Марк. Космос, прийом (харків. Vivat)
  • Лущевська Оксана. Як у казці (Київ. Zалізний тато)
  • Лущевська Оксана. Щедрик. Фантастична історія (Моя книжкова полиця)
  • Лущевська Оксана. Песа і Пес: наш хвостатий бізнес (Чернівці. Чорні вівці)
  • Макарик Віталіна. Кеди в небі (Львів. Видавництво Старого Лева)
  • Малкович Іван. Анна Ярославна: Київська князівна — королева Франції (Київ. А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)
  • Мартинюк Віктор. Тихо! Триває репетиція (Львів. Видавництво Старого Лева)
  • Музиченко Настя. Врятовані хвостики (Тернопіль. Навчальна книга - Богдан)
  • Нестайко Всеволод. Тореадори з Васюківки (перевидання) (Київ. А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)
  • Орлова Олександра. Мандрівка шоколаду (Львів. Видавництво Старого Лева)
  • Пінчук Ольга. Особлива традиція (Парасоля)
  • Подоляк Олександр. Нарвали не плачуть (Харків. Крокус)
  • Правда Марія. Бабуся та рак (Чернівці. Чорні вівці)
  • Правда Марія. Там, де тече Ятрань (Львів. Видавництво Старого Лева)
  • Сердюк Марія. Геть! Твоє право на протест (Моя книжкова полиця)
  • Стус Таня. Таємні історії маленьких і великих перемог (Київ. Книголав)
  • Ткач Ганна. Ручна-зручна розмова. Путівник жестовою мовою (Київ. Mamino)
  • Ткачук Галина. Блакитний записник (Харків.Vivat)
  • Торба Таша. Оммм. Дух ірпінського лісу (Чернівці. Чорні вівці)
  • Філіпчук Софія. Ослик Луні та його зимова історія (Дрогобич. Коло)
  • Фінберг Олена. Кіт Бучик у місті Лева (Київ. Дух і Літера)
  • Фінберг Олена. Неймовірні історії кота Бучика (Київ. Дух і Літера)
  • Шатохін Олександр. Подарунок (Львів. Видавництво Старого Лева)
  • Ясіновська Наталія. Любов, Америка і світло (Львів. Видавництво Старого Лева)
Зарубіжна художня література для дітей
  • Блеквуд Сейдж. Джинкс / пер. Ірини Бондаренко) (Тернопіль. Навчальна книга-Богдан)
  • Гагеруп Ганна, Гагеруп Гільда. Снігопад / пер. Галини Кирпи (Харків. Крокус)
  • Гарді Вашті. Брайтсторми. Небесний корабель / пер. Альони Крупки (Львів. Artbooks)
  • Глейзер Каріна Ян. Вандербікери зі 141-ї вулиці / пер. Ірини Бондаренко (Тернопіль. Навчальна книга - Богдан)
  • Ґросман Давид. Ітамар гуляє по стінах (Київ. Mamino)
  • Ґросман Давид. Ітамар зустрічає кролика (Київ. Mamino)
  • Дормаль Алексі. Аня-Ганя. На добраніч! / пер. Оксани Макарової (Житомир. Видавництво)
  • Схаап Аннет. Лампадка / пер. Ірини Коваль (Харків. Крокус)
  • Томпсон Емма. Джимове небачене Різдво / пер. Анни Вовченко (Львів. Artbooks)
Нонфікшн для дітей
  • Лущевська Оксана. Ці яблука вигадав геній (Парасоля)
  • Лущевська Оксана. Оця Майя кіно знімала (Житомир. Видавництво)
Літературна премія імені Лесі Українки обрала своїх лауреатів за 2023 рік. Книга Андрія Кокотюхи "Врятувати березень" перемогла у номінації "Літературні твори для дітей та юнацтва".
Художнє оформлення Олександра Продана книги "Дім" (авторка - Катерина Тихозора) перемогло у номінації "Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва".


Частину згаданих видань можна позичити для читання у Леотеці, превіривши їх наявність за електронним каталогом  Леотеки))

вівторок, 19 грудня 2023 р.

Відчиніть двері зимових історій про Різдво!

Коли, як не на зимові свята, загадувати бажання, вірити у дива, ділитися теплом, радістю та подарунками! А приємним бонусом до всього цього є, звичайно, добра книжка! 
Щороку Леотека отримує чимало різдвяно-новорічних новинок, і кожна з них зачаровує як цікавим сюжетом, так і неймовірними ілюстраціями. Як поринеш у вир дивовижних пригод разом з героями книг, то ніби в казці побував)) А таких історій в Леотеці є багацько!
Маємо надію, що і наступного року наша різдвяно-новорічна колекція наповниться новинками. А цьогорічне Різдво вже незабаром постукає у наші домівки, тож відчиніть йому свої двері для зимової магії))