четвер, 27 липня 2017 р.

Історія цивілізацій


Літо - час для відпочинку!!! Коли, як не влітку, у школярів, студентів і навіть у дорослих з'являється можливість провести свої канікули у горах, на морському узбережжі, або, не виїжджаючи за межі рідного міста, зануритись у подорож древніми цивілізаціями. І в цьому вам допоможуть наші незмінні друзі - книги. Адже лише за допомогою книг ми маємо можливість побувати там, де раніше жили і правили древні фараони, ознайомитися з культурою, мистецтвом, архітектурою, звичаями інків та ацтеків, відвідати колиску європейської цивілізації - Давню Грецію, дізнатись про становлення давньоримської держави та багато іншого...

Стародавній Єгипет та Китай

Близько 5000 років до н. е., коли люди почали селитися у містах, сформувались перші держави та перші справжні цивілізації. Цей процес розпочався одночасно в різних регіонах усього світу. Ми, можливо, ніколи не дізнаємося, що стало причиною переходу від кочового життя до осілого, а також точну дату цієї події. Про все, що нам відомо, ми можемо довідатися за предметами, знайденими під час розкопок. Стародавні цивілізації розвивалися в долинах великих річок: Жовтої ріки (Хуанхе) в Китаї, річки Інд в Індії, річок Тигр та Євфрат на середньому Сході, а також Нілу у Єгипті. Єгипетська цивілізація була якщо й не найстарішою, то, без сумніву, найвеличнішою зі стародавніх культур.




Стародавні єгиптяни = Gli antichi egiziani / за ред. Д. Казеллі ; істор. дослідж. Л. Манфреді, Ґ. Розаті ; пер. з італ. В. Шовкун ; іл. Студія Іллібілль, С. Кіто та ін. - Харків : Ранок, 2003. - 89 с. : іл. - (Дзеркало цивілізацій = La vetrina delle civilita).




У той час, коли в Єгипті будували піраміди, в Китаї, на берегах Жовтої річки, народжувалися перші міста. Коли у Вавилонії вивчали зоряне небо, у Китаї створили календар, який передбачав затемнення. У той дивовижний період історії людства, коли Атени бачили Сократа, Індія - Будду, Персія - Зороастра, в Китаї навчали своєї філософії Лао-цзи та Конфуцій. А тоді, коли Рим просував свої кордони все далі на північ, китайська династія Хань уже активно просувалася на захід і прокладала "Шовковий шлях", який відкрив їй туди дорогу.


Стародавні китайці = Gli antichi cinesi / за ред. Д. Казеллі ; тексти Е. Брірлея ; пер.з італ. В. Шовкун ; іл. П. Донаті, Р. Боґані та ін. - Харків : Ранок, 2004. - 88с. : іл. - (Дзеркало цивілізацій = La vetrina delle civilta).







Єгипет. Китай : на берегах Нілу та Янцзи / авт.: Д. Гай, Д. Клементс ; пер.з англ. Н. С. Угольникова. - Харків : Ранок, 2003. - 65 с. : іл. - (Давні цивілізації).






Стародавня Греція та Рим



Давню Грецію багато хто вважає колискою європейської цивілізації, але, на відміну від Давнього Риму та інших держав, що були після неї, Давня Греція не була єдиною імперією. На розвиток Греції відчутно вплинули сусідні Шумер та Єгипет. Попередницею давньогрецької культури була Мінойська цивілізація, що розташовувалася на острові Крит, період її розквіту припадає на 2000-1400 роки до н. е.


Стародавні греки = Gli antichi greci / за ред. Д. Казеллі ; тексти Р. Россі, С. Казеллі ; пер.з італ. Г. Гава ; іл. П. Донаті, П. Равалья та ін. - Харків : Ранок, 2004. - 88 с. : іл. - (Дзеркало цивілізацій=La vetrina delle civilta).







У той час, як греки були натхненниками ідей створення перших демократичних конституцій, революційних маніфестів і прогресивних рухів, античні римляни запропонували світу модель авторитарних режимів, нелюдських диктатур і підступних правителів. Незважаючи на це елллінський світ мав власних автократичних диктаторів та тиранів, а Рим в епоху республіки подавав найбільш яскравий і блискучий приклад демократії. Що ж пов'язує ці дві цивілізації, такі різні за своєю політичною структурою і такі спільні за своєю матеріальною культурою?


Стародавні римляни = Gli antichi romani / за ред. Д. Казеллі ; тексти Е. Брірлей ; пер. з італ. Г. Ґава ; іл. М. Бергін , Б. Донах'ю та ін. - Харків : Ранок, 2003. - 88 с. : іл. - (Дзеркало цивілізацій=La vetrina delle civilta).






Греція. Рим : античний світ / авт.: Д. Гай ; пер. з англ. О. М. Шапошникова. - Харків : Ранок, 2003. - 65 с. : іл. - (Давні цивілізації). 




Інки, ацтеки та майя




На початку 16 століття інки володіли найбільшою імперією з тих, що коли-небудь існували в Південній або Північній Америці. Вони пізно досягли розквіту, і в 1400 році н. е. були лише непомітним гірським племенем. Але вже через століття, використовуючи зброю та дипломатію, вони підкорили 10 мільйонів людей і об'єднали їх в імперію, яка масштабом і рівнем організації могла змагатися з Римською. Їхніми далекими предками були мисливці кам'яного віку, які перетнули океан і прийшли на Аляску з Азії за 12000 років до постання імперії. Вони просувалися на південь і залюднювали землі, відомі зараз як Центральні Анди, що тягнуться від Еквадору на півночі через сучасне Перу на південь до Болівії та Чилі. Тут вони поступово приручили тварин, почали культивувати рослини і стали осілими землеробами.

Інки. Ацтеки : Америка до Колумба / авт.: Д. Дрю, Джон Д. ; пер.з англ. Є. Брославська, О. Шапошникова. - Харків : Ранок, 2003. - 65 с. : іл. - (Давні цивілізації).









На піку свого розквіту, у 1519 році, імперія ацтеків займала територію в 200 тис. кв. м., на якій жило щонайменше 3 млн. осіб, котрі розмовляли більш ніж 20-ма різними мовами. Теночтітлан, столиця, було одним із найбільших і найпрекрасніших міст світу. Самі ацтеки ніколи не називали себе ацтеками. Вони, напівцивілізовані кочівники, які захопили територію Мексики приблизно в 1100 р., звали себе "мексика". Тільки в 1325 р. вони заснували Теночтітлан ("Місце колючої груші"). Культура ацтеків розвинулася, пережила період розквіту і зникла менше ніж за два століття. Ацтеки ніколи не втрачали своєї дикої вдачі, перетворивши свою державу на імперію, де панувала гнітюча, кровожерна тиранія.


Майя, ацтеки та інки = Maya, aztechi e inca / за ред. Д. Казеллі ; тексти Р. Россі, Д. Дзанін ; істор. дослідження С. Казеллі ; пер. з італ. А. О. Перепадя ; іл. К. Пасквалуччі, Ф. Маньяшутті та ін. - Харків : Ранок, 2004. - 88 с. : іл. - (Дзеркало цивілізацій=La vetrina delle civilta).





Індіанці, вікінги та кельти



Життя північноамериканських індіанців почали вивчати лише в 19 ст. У той же час вони стали героями популярних на сьогодні книг та вистав, згодом - кінофільмів і телепередач. Незважаючи на все це, індіанці для нас досі залишаються загадковими. Навіть сама назва "індіанці" є оманливою. Христофор Колумб так назвав жителів Нового Світу тільки тому, що гадав, ніби приплив до Індії.




Вікінги. Індіанці : через легенди до істини / авт.: Д. Гай, Джон Д. Клер, Р. Холл ; пер. з англ. Н. Угольников. - Харків : Ранок, 2003. - 66 с. : іл. - (Давні цивілізації).






Так склалося, що вже саме слово "вікінги" асоціюється в нас із грізними, грубими воїнами і навіть піратами, які нападали на християнські країни Європи з VIII по IX ст. І це при тому, що ці досить загадкові люди залишили по собі безліч таємниць. Тож зовсім нелегко розгадати істину про них. Почнемо з того, що ці народи жили на землях, які належать нині трьом країнам: Данії, Норвегії та Швеції, - а прийшли вони з Північної Європи (тепер Скандинавія). Згоди між цими трьома народами не було, і війни були звичною справою. Назва "вікінг" стосується всіх скандинавів того часу. Їх також називали норманами, тобто жителями (людьми) півночі, язичниками та багатьма іншими іменами. Незважаючи на те, що вони робили піратські набіги на християнські країни Європи, вікінги все-таки не були грубими варварами. Вони були чудовими мореплавцями та хорошими торговцями, а також майстрами теслярства та робіт по металу.



Кельти і вікінги = Celti e vichinghi / за ред. Д. Казеллі ; тексти Ф. Рекамі, Б. Сфераццо ; пер.з італ. А. А. Перепадя ; іл. А. Бальданці, Д. Бальдіні та ін. - Харків : Ранок, 2004. - 88 с. : іл. - (Дзеркало цивілізацій=La vetrina delle civilta).



Ще більше дізнатись про давні цивілізації ви зможете, завітавши до нас у бібліотеку.

P. S. Бажаю вам, мої любі читачі, гарного відпочинку та цікавих, змістовних подорожей!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар