понеділок, 4 липня 2016 р.

Єдиновладний господар Галичини


   В 2016 році виповнюється 815 років від дня народження Данила Романовича Галицького (1201-1264). Він - волинський та галицький князь, великий князь київський, перший король Русі-України від 1253 року, один із найвидатніших правителів і політиків княжої доби.
   Тому я пропоную вам цікаві літературно-туристичні маршрути визначними місцями міста Львова для ознайомлення із площами та будівлями, названими на честь короля Данила. Вони були створені в рамках проекту "Леотека: бібліотечно-туристична ініціатива", і тут я публікую частину цього видання.



Маршрут № 1Площа Данила Галицького
  Це - одна із центральних площ Львова, названа так у 1946 р. Від 1840 р. вона мала назву Торговиця, від 1846 р. — Гольцмаркт (Деревний ринок), від 1871 р. — площа Стрілецька. Під № 1 знаходиться Львівський театр ляльок, за польських часів тут містилася Реміснича палата. У будинку № 4 у повоєнні часи була школа № 33, тепер тут вечірня СШ № 28. У будівлі № 8 знаходиться Львівський професійний ліцей харчових технологій. До Другої світової війни на площі була перша у Львові автобусна станція. На початку 50-х рр. ХХ ст. площею провели трамвайну колію від вулиці Підвальної до початку вулиці Б. Хмельницького.

Джерела:
     Данила Галицького площа // Енциклопедія Львова. Т. 2 / за ред. Андрія Козицького. – Львів : Літопис, 2008. – С. 12-13.
      Площа Данила Галицького [Електронний ресурс] //  Центр міської історії Центрально-Східної Європи : [сайт]. - Електрон. дані. – Режим доступу:
http://www.lvivcenter.org/uk/uid/picture/?pictureid=2987 (дата звернення: 04.07.16). – Назва з екрану.
  [Про площу Данила Галицького] // Мельник, І. Львівські вулиці і кам'яниці, мури, закамарки, передмістя та інші особливості королівського столичного міста Галичини / І. Мельник. - Львів : Центр Європи, 2008. – С. 58-59.


Маршрут № 2 . Пам'ятник Данилу Галицькому
Пам'ятник знаходиться в центрі міста, на площі Галицькій. Монумент споруджено у 2001 році скульпторами Василем Яричем, Романом Романовичем та архітектором Яремою Чурилом. Пам'ятник має висоту десять метрів. На його спорудження було затрачено 60 тонн граніту та 9 тонн бронзи.


Джерела:
     Дорош,  А. Монумент для засновника / Андрій Дорош  // Галицька брама. - 2001. - № 2-3 . -  С. 6-7.
   Пам'ятник Данилу Галицькому [Електронний ресурс] // Карта Львова : [сайт]. - Електрон. дані. – Режим доступу: http://map.lviv.ua/danylo.html  (дата звернення: 04.07.16). – Назва з екрану.
     Фрухт,  С.   Пам'ятник Данилові Галицькому у Львові / С. Фрухт // Галицька брама. - 2001. - № 9-10. - С. 11.


Маршрут № 3. Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
   Один із провідних медичних університетів ІV рівня акредитації. Головний корпус університету знаходиться на вулиці Пекарській, 69. Історія Львівського медичного університету сягає 17 ст. Упродовж 1891–1898 рр. були збудовані та почали функціонувати нові навчальні корпуси та клінічні бази університету. 21 жовтня 1998 р. університетові присвоєно ім'я Данила Галицького, першого короля Галицько-Волинської держави. Данило Галицький розвивав освіту і культуру, удосконалював військо та створив для нього першу школу тогочасних медиків, яка започаткувала розвиток медицини у Галичині.

Джерела:
     Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького [Електронний ресурс] / Львівський національний медичний університет. - Електрон. дані. - Режим доступу:     http://www.meduniv.lviv.ua/ (дата звернення: 04.07.16). – Назва з екрану.
   Між вулицями Личаківською і Зеленою // Лемко, Ілько. 1243 вулиці Львова (1939-2009) / І. Лемко, В. Михалик, Г. Бегляров. - Львів : Апріорі, 2009. – С. 213.


Маршрут № 4.  Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького
   Це найбільший в Західній Україні аеропорт за пасажиропотоком та маршрутною мережею. Розташований на Скнилівку, за 6 км від центру міста на південь. Відкритий 1929 року на заміну старому львівському аеропорту на Левандівці. У 2009–2012 роках до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року була проведена реконструкція будівлі аеропорту.
     У лютому 2012 року видано наказ про присвоєння державному підприємству «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького.

 Джерела:
   Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» [Електронний ресурс] / Міжнародний аеропорт «Львів». — Електрон. дані. - Режим доступу: http://lwo.aero/uk/news (дата звернення: 04.07.16). – Назва з екрану.


Маршрут № 5.  Львівська спеціалізована школа № 57 імені Короля Данила 
   Школа знаходиться у приміщенні колишньої польської школи ім. св. Мартина. Після проголошення незалежності України тут відновлено національно-патріотичне виховання. 
У 2002 році на шкільному подвір'ї було відкрито погруддя короля Данила.

Джерело:
Любицький, І. Рідна школа імені Короля Данила: минуле і сучасне / І. Любицький // Педагогічна думка. - 2012. - № 4. - С. 9-13. - Бібліогр.: с. 13.



Видання про Данила Галицького


Александрович, В. С. Король Данило Романович / В. С. Александрович, Л. В. Войтович ; НАН України. - Біла Церква : Видавець Олександр Пшонківський, 2013. - 235 с. : іл. - (Славетні постаті Середньовіччя. Вип. 3).
Книга присвячена королю Данилу Романовичу, якому в надзвичайно складних зовнішньополітичних умовах вдалося зібрати батьківську спадщину і створити потужну державу, яка впливала впродовж ХІІІ – першої половини ХІV ст. на життя всієї Центрально-Східної Європи.

Котляр, М. Ф. Данило Галицький / М. Ф. Котляр. - Київ : Наукова думка, 1979. - 185 с. : іл.
У книзі подано життєпис видатного державного діяча, полководця та дипломата Давньої Русі, галицько-волинського князя Данила Галицького. Він присвятив своє життя справі об'єднання східнослов'янських земель, відновленню цілісної давньоруської держави часів свого славного предка Володимира Мономаха. Життєпис створено на ґрунті великого кола вітчизняних і зарубіжних джерел і є підсумком більш ніж двадцятилітніх досліджень автора. Написаний в науково-популярній формі.


Коритко, Р. Корона Данила Галицького : істор. роман / Р. Коритко. - Львів : Тріада плюс, 2008. - 491 с.
В історичному романі автор розповідає про трагічні події середини XIV ст., коли через боярські міжусобиці, підступну зраду державних інтересів та анархію припинило існування останнє незалежне на наших землях Галицько-Волинське князівство. Через втрату своєї державності наш народ багато століть змушений був терпіти у страшній неволі, яку тугим зашморгом затягнули на його шиї польські, а згодом - московські завойовники. Корона Данила Галицького у творі виступає як символ і минулого, і теперішнього, і майбутнього нашого державницького існування, бо описані події XIV ст., на жаль, дуже голосно перегукуються з теперішніми подіями в Україні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар