вівторок, 12 вересня 2017 р.

Чому діти люблять віммельбухи?




Що за чудернацьке слово «віммельбух», запитаєте ви? І чому діткам воно так подобається? Так усе дуже просто, це книжка-картинка або книжка-розглядалка з яскравими, максимально насиченими ілюстраціями, яка може містити мінімум тексту або взагалі бути без нього. Тут безліч деталей, героїв і ситуацій, історія кожного персонажа розвивається на наступних сторінках. А ще, розглядаючи книгу, можна придумувати свої власні сюжетні лінії. Тож основне призначення такої книжки - це знайомство з навколишнім світом, розвиток уяви, фантазії та мислення.
Слово «віммельбух» походить із німецької (wimmeln - роїтися, buch - книга), і перекладається як «мерехтлива книжка». Найперше з віммельбухами познайомилися німецькі діти півстоліття тому назад, а в Україну такі книжки прийшли на початку 2000-х років. Сьогодні на книжкому ринку України є чимало таких видань, і зазвичай, це перекладені закордонні.

Ось віммельбухи від українських видавництв,
ви їх знайдете у фонді бібліотеки




Дзюбак, Емілія. Рік у лісі / Е. Дзюбак ; пер. О. Горби ; худож. Е. Дзюбак. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 28 с. : іл.
На сторінках книги дванадцять деталізованих картин про дванадцять місяців року. Мешканці лісу зайняті своїми звичними справами: виховують потомство, шукають їжу, готуються до зими. У книзі зображено тварини, які мешкають у ґрунті та водоймах. Книжка буде цікавою дітям 3-7 років, і навіть дорослим.

Маруяма, Чіхіро. П'єр і Місто лабіринтів : [книга-квест]. У пошуках викраденого Каменя / Ч. Маруяма ; [худож. Хіро Каміґакі]. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 32 с. : іл.
Ця книга є чудовою можливістю стати справжнім детективом. Кожен розворот книги – це заплутаний лабіринт із безліччю дрібних деталей, який починається знаком «Старт» і завершується знаком «Ціль». Якщо ти приймаєш виклик, тоді вперед! Уважніше розглянувши сторінки книги «П'єр і місто лабіринтів», ти помітиш багато незвичайного: чи то білого ведмедя за столиком кафе, чи статуї, які ожили і вказують тобі шлях. Кожен лабіринт приховує заховані речі, золоті зірки, скрині зі скарбами, а твоїм завданням буде знайти вірну стежку у фантастичному лабіринті, скориставшись вказівками, залишеними на сторінках, а також ключами, що ведуть до розгадок. 

Мізелінська, Олександра. Карти = Mapy : ілюстрована мандрівка материками, морями та культурами світу / О. Мізелінська, Д. Мізелінський ; пер. з пол. С. Савка. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 109 с. : іл.
Ця книга запрошує у захопливу навколосвітню подорож. Понад 50 великих карт проведуть 6 континентами та 42 країнами. Безліч детальних зображень  переносять у неймовірні куточки планети, де ти зможеш побачити могутні гейзери Ісландії, довгі каравани в пустелях Єгипту і величні міста майя в Мексиці.


Мізелінська, Олександра. Під землею ; Під водою / О. Мізелінська, Д. Мізелінський ; пер. з пол. І. Дух, О. Дух ; літ ред. К. Міхаліцина ; худож. ред. Н. Гайдучик. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 110 с. : іл.
Це книжка-алігат, яка відкриє таємниці підземного та підводного світів. Найперше покличе у незвичайну подорож углиб Землі, де ти зустрінеш спелеологів, шахтарів, пасажирів метро; знайдеш скам’янілі кістки динозаврів, стародавні предмети, яким сотні років, а також їстівні корені. А ще мандруватимеш лабіринтами печер, спустишся на дно найглибших у світі шахт, щораз глибше і глибше – аж до розжареного ядра Землі...
А тоді вирушиш у незвичайну подорож глибинами морів і океанів, де зустрінеш рекордсменів-водолазів і науковців на дослідницьких кораблях, натрапиш на казково кольорових риб, морських велетнів і дивних створінь, що живуть у воді. Великі й детальні ілюстрації поведуть щораз глибше і глибше – від скупаних сонцем коралових рифів аж до зануреного у пітьму й холод найглибшого місця океанів.

Видавництво Віват


Джереміс, Крістіан. Пампушок і Огірочок. День народження бабусі / К. Джереміс, Ф. Джереміс ; [пер. з нім. С. Колесник] ; дизайн обкл. І. О. Цибань. - Харків : Пелікан : Віват, 2015. - 29 с. : іл. - (Знайди і покажи).
Це яскраве і захопливе видання, сплетене із завдань «Знайди і покажи» Пампушок – це ім’я пінгвінчика, а Огірочком звати крокодила.  Сюжет історії такий: у бабусі пінгвіненятка Пампушка день народження, їй виповнюється дев’яносто років! На свято зібралася вся рідня, планується костюмована вечірка, але сталася халепа: бабуся загубила всі елементи свого святкового вбрання. Тож нумо допомагати їй разом із пінгвіненям Пампушком та крокодильчиком Огірочком!


Видавництво Країна мрій

Брокльхерст, Рут. Відшукай і порахуй = Big Book of Things to Spot / Р. Брокльхерст, Д. Дотерті, А. Мілбурн ; дизайн С. Овен ; пер. з англ. В. Наливаної. - Київ : Країна Мрій, 2007. - 136 с. : іл.
У цій книзі потрібно буде знайти просто неймовірну кількість різноманітних речей. А ще їх треба порахувати. Тому з цією книжкою маленькому читачеві не буде нудно — у ній багато завдань, які розвивають мислення, вміння читати і рахувати. Малюкові доведеться пошукати тваринок у джунглях, завітати на багатолюдний ринок, побувати на святі в замку. 
 Фріс, Алекс. Відшукай і порахуй : новоріч. вип. / А. Фріс ; пер. з англ. В. Наливаної ; іл. Т. Говер. - Київ : Країна Мрій, 2011. - 32 с. : іл.
Десь там, на Півночі, серед вічних снігів, живуть Дід Мороз, Бабуся Хурделиця і безліч маленьких ельфів та фей. Протягом року вони виготовляють іграшки, готують різні ласощі, займаються спортом, грають у сніжки, відпочивають і, звісно, розносять малечі подарунки. Аби все це побачити на власні очі, треба знайти і порахувати величезну кількість святкових атрибутів.


А тепер декілька корисних порад
як працювати з віммельбухом
(за матеріалами Артбукс )
0-2 роки
Починайте гру з одного розвороту, аби малюк не втомився від надлишку інформації. Ознайомтеся з темою книжки, зверніть увагу на її розмір та колір. Показуйте та чітко називайте предмети та персонажів. Так дитина вивчатиме навколишній світ і розвиватиме словниковий запас. Різні історії за одним розворотом можна вигадувати протягом цілого тижня, а потім переходити до наступного та починати нову розповідь з пошуку вже знайомих героїв.
3 роки
У цьому віці дитина здатна сприймати більшу кількість інформації, довше зосереджуватися. Ви можете разом вигадувати вже складніші історії, а також згадувати і знаходити героїв, про яких ішлося раніше. Так малюк буде тренувати пам'ять і увагу. Придивляйтеся до дрібниць. Вони наштовхують на нові сюжети. Потроху починайте рахувати: запропонуйте малюку визначити, скільки на сторінці мавпочок або жовтих машин.
4 роки
Від простої лічби можна переходити до складніших завдань. Спитайте, скільки буде птахів у вольєрі, якщо посадити туди двох папуг і двох пеліканів. У цьому віці дитині важливо навчитися встановлювати причинно-наслідкові зв’язки та розвивати емоційну сферу. Запропонуйте дитині самотужки знайти вихід зі складної ситуації, а якщо вона не впорається, підкажіть декілька можливих варіантів.
5-6 років
Уміння складати розповідь за малюнками — важливий показник готовності до школи. Мотивуйте дитину до створення власної історії. Придумайте їй назву та запишіть. Звертайте увагу на те, чим цікавиться малюк і про що фантазує. Допомагайте розвивати словниковий запас, підказуючи синоніми. Ви й не помітите, як дитина створить свою власну книгу історій!



Бажаю гарного перегляду ))

Немає коментарів:

Дописати коментар