Бібліотечний "Майстер-шеф"

Бібліотечний

14 березня святкують день народження бутерброда. Не залишилися осторонь цієї події й ми разом з читачами, вперше в історії нашої бібліотеки організувавши кулінарний турнір "Бутербродні історії". До слова, ініціаторами виступили саме читачі, які зголосилися взяти участь у турнірі.

Своєрідний "Майстер-шеф" у нашій бібліотеці пройшов під пильним оком кваліфікованого журі - викладачів Львівського вищого професійного училища харчових технологій. 

 Майстер-клас із філігранного вирізання фруктів продемонстрували студенти І курсу цього училища.

Перед початком турніру ведуча Юлія Соколова зробила екскурс в історію, розповівши про те, хто й коли винайшов бутерброд. 

Сталося це у ХVI столітті, під час облоги фортеці, комендантом якої був відомий польський медик і астроном Миколай Копернік. Саме він і придумав мастити скибки хліба маслом, аби, коли вона впаде додолу маслом вниз ("принцип бутерброда"), то масло можна було б зняти ножем разом з пилом і брудом, що до нього пристав. 

Коли розпочався турнір і учасники, поділившись на дві команди, взялися до клопіткої справи виготовлення канапок,

 глядачі мали змогу продемонструвати свої знання у галузі гастрономії й кулінарії, відповідаючи на запитання ведучої. 

Перші два види канапок і їх назви придумували самі учасники, а третю канапку готували однакову за поданим рецептом. Після кожного "туру" журі ретельно аналізувало бутербродні шедеври і давало оцінку. 

Наприкінці турніру студенти-майбутні кухарі завершили "чаклувати" над фруктами, розповівши технологію вирізання із яблук вишуканих листочків.

Підбивши підсумки і оголосивши результати, члени журі зазначили, що, можливо, для когось із сьогоднішніх наших учасників турніру кулінарія у майбутньому стане покликанням і професією. 

А за підсумками трьох турів дві команди набрали однакову кількість балів. Отже, переміг Його величність Бутерброд. 

Кулінарні витвори наших юних "майстер-шефів" розділили між усіма глядачами. 

А як же інакше? Годину спостерігати за процесом народження смаколика, ковтати слину і не скуштувати цього бутерброда у день його народження? Такого не могло бути - тим більше у нашій бібліотеці!